Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mijnbouw naar mangaanknollen in de diepzee

  •  
18-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5666 keer bekeken
  •  
Nodule_with_Sponge_SO242_PeruBasin_ROVKiel6000

Mangaanknol met spons

© Geomar Kiel

Op dit moment voert Greenpeace actie in de Stille Oceaan tegen de plannen van bedrijven om mangaanknollen te gaan oogsten van de oceaanbodem op enkele kilometers diepte. De natuur daar heeft een zeer kwetsbaar ecosysteem, waarbij de minste verstoring grote gevolgen kan hebben. Daarom doet het NIOZ en de Universiteit van Utrecht in het JPI-project MiningImpact onderzoek naar de effecten van diepzeemijnbouw.

Leven in de diepte

Een van de gebieden die zeer interessant is voor de diepzeemijnbouw is de vlakke diepzee met mangaanknollen in de Clarion-Clipperton Fracture Zone (CCZ). Deze bevindt zich 1.500 kilometer van de kust van Mexico, op ruim 4 kilometer diepte. In deze knollen zitten, behalve mangaan en ijzer, ook kostbaardere metalen zoals kobalt, nikkel, molybdeen en platina. Ze zijn gevormd in miljoenen jaren door chemische opbouw. Maar op die knollen zitten heel veel micro-organismen en als je deze knollen weghaalt, zijn de organismen ook weg. Het NIOZ onderzoekt nu welke organismen allemaal op de knollen leven. En als je een soort knollen ter vervanging teruglegt of die dan ook eenzelfde milieu creëren waar die micro-organismen op kunnen leven. Ook wordt onderzocht wat het effect is van de stofpluimen is die ontstaan als er een voertuig over de zeebodem rijdt en de mangaanknollen verzamelt.

Zeebodem Autoriteit

ISA, International Seabed Authority, een orgaan van de Verenigde Naties, probeert de exploitatie van de zeebodem te reguleren. 167 landen zijn daarin vertegenwoordigd, waaronder Nederland.  ISA legt momenteel de laatste hand aan de zogenaamde "Mijnbouwcode", die het wettelijk kader zal vormen voor toekomstige delfstofwinning in internationale wateren. In deze internationale regelgeving worden milieunormen vastgelegd voor het toezicht op mijnbouwactiviteiten en  milieugegevens die aangeven hoe gezond het ecosysteem is.

Meer over:

mangaan, diepzee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Raphael Gerrits
Raphael Gerrits21 jun. 2021 - 10:09

laten we diepzeebodem met rust laten, laten we de afrikanen met rust laten, laten we de kolencentrales sluiten, en de kerncentrales ook. Maar iedereen die dit leest, moet dan ook terug willen naar een welvaart van 50 jaar terug. Geen auto, zelf koeien melken en keihard werken voor een inkomen rondom bijstandniveau zonder vrije dagen. En dat is luxe ten opzichte van een groot deel van de wereldbevolking, zoals diegene die werkt voor onze grondstofvoorziening.

schilderes
schilderes20 apr. 2021 - 13:19

Laat de diepzee in hemelsnaam met rust. Er zijn maar weinig plaatsen niet verpest door de hebzucht van de mensen. Laten we leren met minder te leven. Bovendien zijn we van de oceanen afhankelijk voor een groot deel van onze zuurstof. De oceaan verzuurt al door overbevissing. Ik zal over plasticvervuiling nog maar zwijgen. Hoe meer mensen er op Aarde komen, hoe zuiniger we moeten zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.