Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mijlpaal voor de natuur

3 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
VN-Logo_03.jpg
Experts noemen het nu al het belangrijkste document ooit voor de natuur. Komende maandag verschijnt een groot internationaal wetenschappelijk rapport over de mondiale biodiversiteit. Het panel van beleidsmakers en wetenschappers, die het rapport heeft samengesteld, wordt nu al vergeleken met het IPCC, de club achter alle klimaatrapporten. In Vroege Vogels een gesprek met Marcel Kok van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij schreef mee aan het rapport.
Het stuk vormt de leidraad bij de grote internationale natuurtop die volgend jaar in de Chinese hoofdstad Peking wordt gehouden. Op deze politieke top moet een akkoord worden gesloten. Een soort Parijsakkoord voor de natuur. De hoofdvraag, die op tafel ligt, is hoe de achteruitgang van de biodiversiteit nog te stoppen is. Veel soorten worden momenteel met uitsterven bedreigd.
De vorige VN-natuurtop was in november in Egypte. Op deze zogeheten Conference of Parties (COP) spraken vertegenwoordigers van ruim 190 landen over het beschermen van de biodiversiteit.
Het IPBES (het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) is een onafhankelijk orgaan tussen verschillende overheden. Het is in 2012 in het leven geroepen door meer dan 130 verschillende landen en een aantal VN organisaties.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.