Vroege Vogels

Mierenatlas

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Tweekleurige hartknoopmier

© Tweekleurige hartknoopmier - Fotograaf Theodoor Heijerman

Waar bevindt zich welke mier? Om te weten hoeveel soorten mieren er in Nederland leven en waar zij exact voorkomen verscheen dit jaar een ware mierenatlas. 

Nieuwe soorten

In Nederland zijn 68 inheemse soorten mieren bekend. Sinds het verschijnen van de vorige mierenatlas in 2004 zijn er 11 nieuwe soorten bijgekomen. Een van de laatste ontdekkingen is de tweekleurige hartknoopmier. Een mier die maar op een plek in Nederland is aangetroffen: in de Hortus Botanicus te Leiden.

Bedreigd

Sinds de invoering van de nieuwe wet Natuurbescherming is geen enkele mier in ons land meer beschermd. En dat terwijl bijna dertig soorten mieren in meer of mindere mate worden bedreigd. Tien soorten worden sterk bedreigd. Dit houdt in dat er maar één, twee of drie plekken zijn waar deze soort nog is gevonden. Eén soort is hoogst waarschijnlijk uitgestorven, de langhaarmier. Met sommige andere soorten gaat het ronduit slecht , zoals de amazonemier, die al jaren niet meer in ons land gezien is, ondanks gerichte inventarisaties. Met de mierenatlas hopen de samenstellers van het boek de bescherming van de mier beter op de kaart te zetten. Meer informatie over de mierenatlas vind je  hier

Meer over:

mieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.