Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mierenatlas

30 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tweekleurige hartknoopmier

© Tweekleurige hartknoopmier - Fotograaf Theodoor Heijerman

Waar bevindt zich welke mier? Om te weten hoeveel soorten mieren er in Nederland leven en waar zij exact voorkomen verscheen dit jaar een ware mierenatlas. 

Nieuwe soorten

In Nederland zijn 68 inheemse soorten mieren bekend. Sinds het verschijnen van de vorige mierenatlas in 2004 zijn er 11 nieuwe soorten bijgekomen. Een van de laatste ontdekkingen is de tweekleurige hartknoopmier. Een mier die maar op een plek in Nederland is aangetroffen: in de Hortus Botanicus te Leiden.

Bedreigd

Sinds de invoering van de nieuwe wet Natuurbescherming is geen enkele mier in ons land meer beschermd. En dat terwijl bijna dertig soorten mieren in meer of mindere mate worden bedreigd. Tien soorten worden sterk bedreigd. Dit houdt in dat er maar één, twee of drie plekken zijn waar deze soort nog is gevonden. Eén soort is hoogst waarschijnlijk uitgestorven, de langhaarmier. Met sommige andere soorten gaat het ronduit slecht , zoals de amazonemier, die al jaren niet meer in ons land gezien is, ondanks gerichte inventarisaties. Met de mierenatlas hopen de samenstellers van het boek de bescherming van de mier beter op de kaart te zetten. Meer informatie over de mierenatlas vind je  hier

Meer over:

mieren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar