Vroege Vogels

Mieren van heel dichtbij (fotoserie)

  •  
26-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1947 keer bekeken
  •  
mier2-daksaya.jpg

© Fotograaf: daksaya

Mieren zijn fascinerende, kleine beestjes. Wist je bijvoorbeeld dat ze vijf ogen hebben, dat ze niet dood kunnen vallen en dat ze een bijzondere relatie hebben met bladluizen?
Melken
Bladluizen scheiden honingdauw af, wat vol suikers zit. Mieren vinden dat zo lekker, dat ze regelmatig bladluizen 'melken' door ze met hun voelsprieten te stimuleren meer honingdauw af te zetten. Soms beschermen mieren bladluizen zelf actief tegen vijanden, zoals het lieveheersbeestje.
mier-devosphotography

© Fotograaf: DeVosPhotography

mier3-daksaya

© Fotograaf: Daksaya


Doodvallen

Een mier kan niet dood vallen. Dat komt doordat hij in verhouding tot zijn gewicht een zeer grote omvang heeft, wat voor veel luchtweerstand zorgt. Daardoor is de maximale valsnelheid van een mier ongeveer 5 kilometer per uur en zal hij nog niet doodvallen wanneer hij van een flatgebouw valt. Ter vergelijking: een mens heeft een maximale valsnelheid van 200 kilometer per uur.
mier-leeneus

© Fotograaf: Leeneus

Vijf ogen
Mieren hebben naast twee grote ogen nog drie kleine ogen op hun kop. Je zou dus denken dat ze heel goed kunnen zien, maar eigenlijk gebruiken ze hun ogen niet zo veel. Onder de grond is het te donker om te zien en boven de grond gaan ze vooral op geur af.
mier-coertsony

© Fotograaf: coertsony

Vijanden
Een van de grootste vijanden van de mier is een mier uit een ander nest. Het is erg onvoordelig voor zijn eigen kolonie als die andere mier een voedselbron eerder vindt. Twee mieren die elkaar onverwacht tegenkomen zullen dan ook eerst aan elkaar ruiken om te checken of ze uit hetzelfde nest komen. Is dit niet het geval, dan volgt er een dodelijk gevecht met de kaken.
mier-ariekraaijeveld

© Fotograaf: ArieKraaijeveld

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.