Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Mieren nemen Rotterdam over

11 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
778b5f37-dc25-46d6-a2a8-fc4332739bd2.jpg
Krioelende mieren in een mierenhoop en het drukke stadsleven worden wel vaker met elkaar vergeleken. Maar in Rotterdam hebben ze daar wel een hele speciale variant op gemaakt. Ontwerper Lucas Zoutendijk en Eveline Visser van Studio 1:1 maakte voor de Dag van de Architectuur een mierenstad van zand in de vorm van de plattegrond van Rotterdam. 1300 mieren wonen er sinds een aantal weken. 
De Spaanse mieren zijn direct begonnen met de bouw van hun ideale stad. Ze versmallen straten, leggen nieuwe steegjes aan en hebben een kerkhof aangelegd. Mieren kennen een duidelijke taakverdeling. Er zijn verkenners, voedselverzamelaars, soldaten, bouwers en een koningin. Een mier tilt makkelijk tot 60 keer zijn eigen lichaamsgewicht. En bij nog zwaardere klussen schakelt hij zijn maten in. 
Stadsecoloog André de Baerdemaeker heeft bij de onthulling van de Urban Ant City een toespraak gehouden. Daar benadrukte hij dat het gedetailleerd kijken naar mieren heel leerzaam is en ons vertelt wat samenwerking kan opleveren. Koning Salomo wist dat al 3 duizend jaar geleden. “Kijk naar de mieren en word wijs.”
Wil je de mierenstad bij OMI, Office for Metropolitan Information, zelf bekijken dan kan dat nog. Maar wacht daar niet te lang mee, want de kolonie heeft geen koningin en is dus gedoemd om uit te sterven.  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar