Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mieren beslissen in het collectief

  •  
07-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
weetje_03.jpg
Crowdsourcing - de trend waarbij bedrijven en instituten grote groepen individuen betrekken bij onderzoek, innovatie en beleid - is geen uitvinding van de mensheid. Mieren doen het al veel langer. Dagelijks moeten mieren veel informatie verwerken en moeilijke beslissingen nemen. Waar zal ik gaan wonen? Waar kan ik voedsel vinden? Wanneer mieren het lastig vinden om goed te beslissen vertrouwen ze gewoon op de wijsheid van de hele kolonie.
Onderzoekers van de Arizona State University observeerden mieren van de soort Temnothorax rugatulus . Deze soort leeft in kleine kolonies die in de VS en Europa alle ruimte hebben om mierenhopen te bouwen. Bij zo veel keuze wordt het lastig om de beste plek te vinden. Een enkele mier wil deze beslissing niet nemen. Binnen de kolonie bestaat er dan ook geen verantwoordelijke die de rest van de groep aanstuurt. Alle beslissingen worden door de hele groep gemaakt doormiddel van stemmen: 'Vind ik leuk' of 'Vind ik niet leuk'.
Om een goede woonlocatie te vinden worden de taken in de kolonie verdeeld. Mieren-scouts worden naar buiten gestuurd om de omgeving te verkennen. Wanneer de scout denkt een geschikte locatie gevonden te hebben keert hij terug naar de kolonie. Via bepaalde geurstoffen (feromonen) communiceert hij naar andere mieren, "Kom met me mee!" en brengt zijn familieleden naar de gevonden locatie. Wanneer de tweede mier het ook een geschikte locatie vindt zal ze op haar beurt de boodschap verspreiden zodat meer mieren naar de locatie komen kijken. Is ze echter niet onder de indruk keert ze gewoon terug en wacht op de volgende scout. Zodra een locatie genoeg aanhangers heeft is de keuze gemaakt.
Bron: Current Biology
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.