Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Middellandse Zee uitzonderlijk warm

  •  
27-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_126155.jpg
Het water van de Middellandse Zee is door het warme weer bijzonder warm. In het gebied van de Middellandse Zee liggen de watertemperaturen sinds begin juli op veel plaatsen tussen 26 en 29 graden. Dat is uitzonderlijk. 
Het langjarig gemiddelde van de zeewatertemperatuur in de gehele Middellandse Zee ligt in juni en juli gemiddeld rond 22 graden met lokale uitschieters rond 26 graden. In augustus zijn waarden tussen 22 en 25 graden normaal. Wanneer het lange tijd extreem warm is in Zuid-Europa leidt dat tot hoge zeewatertemperaturen in de Middellandse Zee. De hoogste temperaturen worden meestal pas later in de zomer gemeten. In de zwarme zomer van 2003 bereikte bereikte de temperatuur van het water in de Middellandse Zee in augustus uiteindelijk waarden tussen 28 en 31 graden. Hoogst uitzonderlijk zijn ook de watertemperaturen langs de Oostzee. Door het warme zomer in Scandinavië zijn ook hier de temperaturen flink opgelopen. Bij de stranden langs de Oostzeekust wordt zo'n 23 graden gemeten, dat is 3 tot 5 graden warmer dan het langjarig gemiddelde.
Bron: KNMI
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.