Middeleeuwse uiterwaarden
• 20-12-2007
• leestijd 2 minuten
Ter compensatie van de aanleg van Vinex-locaties, wordt er extra natuur aangelegd in Nederland. Zo wordt er op termijn 7000 hectare oorspronkelijke natuur gerealiseerd in het uiterwaardenlandschap.
Bijkomend voordeel is dat het overstromingsgevaar afneemt. In de uiterwaarden van de IJssel werd deze maand zo’n project afgerond.
De IJssel is een noordelijke aftakking in het stroomgebied van de Rijn die water afvoert naar het IJsselmeer. Doorgaans zijn de uiterwaarden niet breder dan enkele honderden meters, plaatselijk echter meer dan een kilometer. Het mondingsgebied behoort tot een van de weinige plekken in de grote rivieren met een soortenrijke waterplantenvegetatie. De uiterwaarden bestaan uit grasland, rietmoeras en open water. Vooral op de dijken komen plaatselijk fraaie bloemrijke graslandvegetaties voor.
Voor kleine en wilde zwaan is het een uiterst belangrijk overwinteringsgebied, voor de laatste zelfs het belangrijkste van Nederland. Kolgans, smient en meerkoet komen verspreid in het gebied in grote aantallen voor. Wanneer elders veel wateren zijn dichtgevroren nemen de aantallen eenden in het gebied fors toe. Tussen Wijhe en Zwolle worden grote aantallen pleisterende grutto's waargenomen. Na het IJsselmeer en Ketelmeer en Vossemeer is de IJssel het belangrijkste gebied voor de reuzenstern, waar de soort vooral in het mondingsgebied voorkomt.
De uiterwaarden van de IJssel behoren tot de belangrijkste gebieden in Nederland voor de kwartelkoning. Recent zijn een aantal natuurontwikkelingsprojecten uitgevoerd die het rivierenlandschap in oude luister moeten herstellen(Duursche Waarden (1989), Engelse Werk (1992), Ossenwaard (1996) en Koppelerwaard (1996)).
Bron: Vogelbescherming
Meer informatie over nieuwe natuur in de IJsseluiterwaarden onder andere bij de
provincie Overijssel
.