Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Midas Dekkers: De koekoekskat

  •  
31-10-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
midas_kleineaarde_fotorobbuiter_02.jpg

Charles Darwin ging naar de Galapagos, zag rare dieren en vond de evolutie uit. Veni, vidi, vici. Een groot geleerde. En heus niet omdat hij als eerste op de Galapagos was. Velen waren hem voor gegaan. Maar zij kwamen zonder evolutie thuis. Sukkels. Zij zagen niet wat Darwin zag. Daar had de geleerde zelf wel een verklaring voor. Hij had onderweg de Principles of Geology gelezen, waarin Leyell betoogde dat je uit de volgorde van de aardlagen de geschiedenis van het leven af kon lezen. Zo wist Darwin wáár hij moest kijken.

In feite keek hij niet alleen beter dan zijn voorgangers, maar overtrof hij ook al die navolgers, die tegenwoordig en masse de Galapagos bezoeken. De reden hiervoor kon hij echter niet zelf bevroeden, omdat ze nog niet bestond. Er waren nog geen camera’s. Een zegen. Moet je nu eens op de Galapagos komen: iedereen loopt er te fotograferen, de godsganse dag. De mensen lijken wel gek. Wie houdt er nu net op het moment dat de raarste beesten de raarste dingen doen een schermpje voor zijn ogen? Zo zie je niks, behalve een beeldje op een scherm, maar als je de Galapagos op een ander scherm wilt zien, kun je beter thuis op je tv een natuurfilm bekijken. Moderne mensen kijken toch van het ene naar het andere scherm, op hun mobiel, hun tablet, hun pc. Of ze daar veel wijzer van worden, weten we niet; het enige wat vaststaat is dat de wereld van al die schermbeelden op al die beeldschermen steeds platter wordt.

Mensen durven niet meer uit eigen ogen te kijken uit angst het maken van een mooie foto te missen. De beste manier om over die angst heen te komen is rustig om je heen koekeloeren, gewoon thuis, naar wat je al zo vaak bekeek, maar nooit zag. Vergeet de verre leguanen en leeuwen. Kijk vlak voor je neus. Kijk kat. Maar kies eerst wat je wil zien, anders zie je nog niks. Wil je de geschiedenis van het kattenleven lezen, let dan op de volgorde van hun handelingen. Zet de televisie uit en ga de straat op, de tuin in, het dak op. Noteer wanner je een poes ziet en waar en wat hij doet. Kijk of er een patroon in zit. Dat zit er. Katten zijn dieren van de klok. Ze worden geboren zonder horloge, maar met de wijsheid van het bijbelboek Prediker, als dat ‘alle ding in de wereld zijnen tijd heeft; een tijd om te weenen en een tijd om te lachen, een tijd om te zoeken en een tijd om te laten verloren gaan, een tijd om te kermen en een tijd om op te springen’.

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als zulke liefhebbers van orde en regelmaat aan een rigoureuze  verstoring worden onderworpen. Deze dierenmishandeling vindt tweemaal per jaar plaats bij de wisseling van zomer- en wintertijd. Vandaag, een week na de jongste tijdsbeving zijn mijn poezen nog steeds van slag. Hun mensen staan een uur te laat op, hun eten komt pas wanneer ze de hoop al bijna hadden opgegeven, de poezenpsychiater wacht.

Het ergst eraan toe is Floor, een brave rooie, die jaren geleden als uit het niets ons leven binnen kwam lopen. Normaal krabt hij dagelijks klokslag  vijf uur aan de deur om zijn voedsel op te eisen, maar sinds het wintertijd is staat hij er met dezelfde precisie om vier uur. Niet één minuut eerder of later, maar exact een uur te vroeg. De andere  poezen hebben hun honger al een kwartier opgeschoven, maar Floor niet. We hebben besloten haar de komende weken goed in de gaten te houden. Maar om goed te kijken moeten we, indachtig Darwin, wel weten waarnáár. Wat we nodig hebben is een werkhypothese, liefst iets met afstamming of zo. Daarom gaan we er, tot het tegendeel is bewezen, vanuit dat Floor niet inheems is, maar van ver komt. Made in Switzerland.

Beluister de nieuwe column van Midas Dekkers.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.