Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Microscopisch strandleven gevangen in beeld

24 mei 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Kiezelwieren

© fotograaf:Wim van Egmond

Voor de één is het een groen-glibberige substantie op het strand, voor de ander een wereld van oogverblindende schoonheid: micro-organismen. Zó klein dat je ze met het blote oog niet kunt waarnemen. Microfotograaf Wim van Egmond heeft er zijn levenswerk van gemaakt om dit verborgen leven voor iedereen zichtbaar te maken.
Voor het project S.E.A Texel (een project waarbij wetenschappers en kunstenaar samenwerken) maakt microfotograaf Wim van Egmond een time laps van het trage leven van microbiële matten zichtbaar. Deze ‘strandmatten’ zitten barstensvol micro-organismen en vormen een glibberige groenbruine substantie. Onderzoekers Michele Grego en Henk Bolhuis van het NIOZ doen hier wetenschappelijk onderzoek naar.
Let op de reportage gaat verder na de muziek:

Microfotograaf

Microfotograaf Wim van Egmond volgde een kunstopleiding schilderen en fotografie maar na zijn afstuderen richtte hij zich enkel en alleen nog op de fotografie. Tegenwoordig is hij gespecialiseerd in het fotograferen van de wereld van micro-organismen. Hij vergroot deze bijzondere wereld zodat voor eenieder de niet zichtbare details zichtbaar worden. Hij weet de betoverende wereld van ééncelligen en andere minuscule wezentjes vast te leggen door middel van een microscoop, speciale prepareertechnieken en uitermate veel geduld. De afgelopen jaren maakt hij ook films door de microscoop en time lapse opnamen van bodemorganismen zoals schimmels.
Cyanobacterien met zwavelbactierën - Fotograaf Wim van Egmond

© Cyanobacterien met zwavelbactierën - Fotograaf Wim van Egmond

Microbioloog

Henk Bolhuis werkt al meer dan 25 jaar in de microbiologie en s vooral geïnteresseerd in de ecologie en evolutie van complexe microbiële gemeenschappen. Door middel van moderne DNA-analyse technieken probeert hij erachter te komen welke organismen aanwezig zijn, wat hun functie is en hoe ze samen werken. Michele Grego werkt al geruime tijd als onderzoeksassistent bij het NIOZ.
De Biofilm van Wim van Edmond en Henk Bolhuis is tot eind augustus te zien op Texel. Hier alvast een voorproefje:

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.