Vroege Vogels

Mexico zet belangrijke stap in redden vaquita

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vaquita Mexico

© Vaquita - Bron WNF

De regering van Mexico, de Leonardo DiCaprio Foundation en de Carlos Slim Foundation hebben een belangrijke overeenkomst ondertekend om noodmaatregelen te ondersteunen ter bescherming van de ernstig bedreigde vaquita, de Californische bruinvis. Dit is een goede stap naar een gezond ecosysteem in de Golf van Californië (voor de kust van Mexico), het enige leefgebied van de Vaquita. Met deze overeenkomst wordt een permanent verbod op kieuwnetten (drijfnetten) van kracht. Verlaten of verloren ‘spooknetten’ worden verwijderd en de lokale bevolking krijgt een training in legaal en duurzaam vissen, zodat de vaquita’s en hun leefgebied wordt gespaard.
Het Wereld Natuur Fonds heeft de afgelopen maand wereldwijd campagne gevoerd voor het behoud van de ‘panda van de zee’ zoals de vaquita (een Californische bruinvis) ook wel wordt genoemd. Naar schatting zijn er nog minder dan dertig dieren over. Meer dan 200.000 mensen, waarvan 20.000 Nederlanders, tekenden de petitie en voerden actie. Dit blijven zij doen totdat de Golf van Californië voor altijd veilig en gezond voor de dieren en de lokale bewoners.

Leonardo DiCaprio Foundation

WNF voerde deze actie niet alleen. De ondertekening van de overeenkomst is mede tot stand gekomen door de Leonardo DiCaprio Foundation en de Carlos Slim Foundation. Deze fondsen maken zich al jaren sterk voor het leven in en rondom de Golf van Californië. "Deze overeenkomst is een belangrijke stap om het uitsterven van de vaquita te voorkomen. Er zijn collectieve maatregelen nodig om dit unieke erfgoed van Mexico te beschermen en een gezonde Golf van Californië te creëren voor het leven in het water van de Golf en van de lokale gemeenschappen, "aldus Jorge Rickards, CEO van WWF-Mexico. "Het verbod op dodelijke kieuwnetten biedt kansen voor de vaquita, maar we zijn nog niet klaar. We kijken uit naar de implementatie van de gemaakte afspraken, die de lokale vissers onmiddellijk zullen ondersteunen en vooruit zullen helpen”.

Vaquita reddingsplan

Naast deze getekende overeenkomst blijft WNF werken aan een uitgebreid herstelplan voor de vaquita. Er is een aantal noodzakelijke maatregelen opgesteld om deze bruinvis te redden:
·Onmiddellijke toestemming voor het gebruik en bevordering van bestaande alternatieve visnetten (die nu niet zijn toegestaan onder de huidige wet- en regelgeving), totdat nieuwe duurzame visserijtechnieken zijn ontwikkeld.
·Duidelijk omschreven verbod op kieuwnetten in en rond de Golf van Californië.
·Spoedige, gecoördineerde inspanningen van de Mexicaanse, Amerikaanse en Chinese overheden om de illegale handel van Totoaba zwemblazen (ook bedreigde diersoort waarvoor de kieuwnetten worden gebruikt) te beëindigen.
WNF wil dat er - naast het uitbannen van de kieuwnetten en de ondertekende verklaring - veilige gebieden (reservaten) aangewezen moeten worden. Hier kunnen de resterende vaquita’s verblijven (en zich voortplanten) tot hun eigen leefgebied weer veilig is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.