Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Metselbijen in de boomgaard

  •  
17-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1367 keer bekeken
  •  
benutters 2 IMG_5293ts88tr gehoornde metselbij Osmia cornuta

Gehoornde metselbij

© P. van Breugel Veghel

Met de stijgende temperaturen kan het ieder moment gebeuren: de appel- en perenbloesem staat op knallen! Dan is het wel zo lekker als er precies op dat moment ook voldoende insecten rondvliegen om de bloemetjes te bestuiven. Want: zonder insecten, geen fruit! Fruitteler Desirée Krijger uit het Zeeuwse Driewegen heeft daar iets iets heel slims op gevonden.

Bijen uit de koelkast

In het najaar 'oogst' Krijger cocons van metselbijen uit speciale bijenhotels die ze in haar boomgaard heeft opgehangen. Nadat ze zorgvuldig de mijten en andere parasieten van de cocons heeft afgespoeld, verdwijnen de cocons in de koelkast, waar ze in winterrust gaan. Ongeveer twee weken voordat Krijger denkt dat de bloesem in bloei gaat komen, haalt ze de cocons er weer uit en legt ze die in opengeknipte melkpakken, achter gaas (tegen de vogels) weer in de boomgaard."Met een beetje geluk komen ze dan precies op het moment dat de bloesem bloeit uit hun cocons", zo hoopt Krijger.
Fruitteler Desirée Krijger, Driewegen (c) Rob Buiter

Superbestuivers

"Metselbijen zijn superbestuivers", zegt Lucien Calle, insectendeskundige van Landschapsbeheer Zeeland. "Omdat ze zo snel en vooral 'slordig' te werk gaan, morsen metselbijen veel meer stuifmeel dan honingbijen. Daardoor bestuift een metselbij evenveel bloemen als ongeveer honderd honingbijen." Met 10 duizend cocons van metselbijen in haar boomgaard, heeft Krijger dus dezelfde capaciteit in huis als een miljoen honingbijen, ofwel een kleine honderd bijenvolkeren.
insectenonderzoeker Lucien Calle, Landschapsbeheer Zeeland (c) Rob Buiter
"Één metselbij verzet net zoveel werk als honderd honingbijen"
Lucien Calle, Landschapsbeheer Zeeland

Geen concurrentie

Calle is niet bang dat het bevoordelen van de metselbijen een probleem vormt voor andere wilde bijen. "Ten eerste vliegen deze bijen hooguit een paar honderd meter. Ze komen dus ook niet ver buiten de boomgaard. Ze vliegen ook maar heel kort. Wanneer die vliegperiode precies samenvalt met de bloei van het fruit, dan is er zó veel stuifmeel voor handen, dat andere wilde bijen daar geen problemen van ondervinden."

Pittig fruit

Toch breekt Calle ook een lans voor alle andere bestuivers. "Met ons project 'Meer natuur voor pittig fruit' proberen we de natuur en de insecten op alle mogelijke manieren te stimuleren. Het is bekend dat een grotere diversiteit van bestuivers de oogst ook echt ten goede komt." Krijger kan dat alleen maar beamen. "Hoe beter de bestuiving, hoe boller de peren. Als er te weinig bestuivers rondvliegen, krijg je veel dunnere peren dan wanneer je veel insecten in je boomgaard hebt!" 

Meer over:

bijen, metselbij,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema16 apr. 2021 - 11:51

mooie foto's