Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meterkast toont Amsterdammer energieverbruik

  •  
17-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stroomkabel.jpg
In Amsterdam bestaan tal van initiatieven die de CO2-uitstoot moeten verminderen of consumenten bewuster moeten maken van hun energieverbruik. Amsterdam Smart City (ASC) is zo'n initiatief. In het stadsdeel Geuzenveld worden 150 huishoudens voorzien van meterkastjes met een energiedisplay. Daarop kunnen bewoners zien hoeveel energie in huis wordt verbruikt.
Dinsdag zijn de eerste kasten bij wijze van proef geïnstalleerd, zo liet ASC weten. De kasten worden via een zogenoemde 'slimme stekker' (die het stroomverbruik meet) in het stopcontact bevestigd, aldus een woordvoerster. Het display toont waar in huis de meeste energie wordt verbruikt. ,,Zo kun je zien waar in huis je iets uit kunt zetten.''
In de in 2009 opgerichte ASC komen bedrijven, organisaties en consumenten bij elkaar. Zij bedenken projecten om energie te besparen, nieuwe technologieën te testen of mensen bewuster te maken van hun energieverbruik. Ze houden elkaar op de hoogte van de resultaten daarvan. Projecten die goed werken, moeten navolging krijgen. ,,Wij kijken vooral naar wat werkt en wat niet'', zegt een woordvoerder.
Er lopen momenteel negen projecten. Dat moeten er minimaal twaalf worden. Ze gaan over thema's als duurzaam werken, wonen, mobiliteit en publieke ruimte.
ASC is een initiatief van netbeheerder Liander en de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM), een organisatie die de kenniseconomie in de hoofdstad wil bevorderen. Ook onder meer de gemeente Amsterdam, Philips en Nuon doen mee. ASC wil zo een bijdrage leveren aan de doelstelling van de gemeente, die in 2007 besloot dat de uitstoot van CO2 in 2025 ruim 40 procent lager moet zijn dan in 1990.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.