Vroege Vogels

Meteoriet in januari neergestort in Noord-Holland

  •  
26-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Meteoriet - Broek in Waterland

© Bron: Naturalis

Begin dit jaar is er een meteoriet gevonden in het Noord-Hollandse Broek in Waterland. De meteoriet kwam terecht op een schuurtje en verbrijzelde een dakpan. De eigenaren waren op het moment van de inslag niet thuis.

Bijzondere vondst

Volgens onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center gaat het om een bijzondere vondst, want in de laatste tweehonderd jaar zijn er maar zes meteorieten gevonden in Nederland. De meteoriet ziet eruit als een vuistdikke, zwarte steen en heeft een gewicht van ongeveer een halve kilo. Naar schattig komt er één meteoriet van deze grootte per drie tot vier jaar terecht in Nederland, maar ze worden meestal niet gevonden.

Ruimtepuin

"Hij komt uit het gebied tussen Mars en Jupiter", zei geoloog Leo Kriegsman in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar is een gebied vol met ruimtepuin en kleine planeetjes, waar heel veel meteorieten vandaan komen. Af en toe raakt er eentje uit zijn baan en dan komen ze soms op aarde terecht."

Vuurbol

De meteoriet viel op 11 januari om 17.09 uur. Met een snelheid van 10 kilometer per seconde viel het ruimtegesteente de dampkring binnen. Door de wrijving ontstond een vuurbol die door meerdere mensen in België en Nederland is gezien. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Daardoor wordt de meteoriet ook steeds kleiner.
Bron: ANP, NOS, Naturalis

Meer over:

meteoriet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.