Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Metam-natrium voorlopig verboden

28 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
vv_newsimg_152361.jpg
Staatssecretaris Dijksma heeft per direct een voorlopig verbod ingesteld op het gebruik van het landbouwgif metam-natrium. Op aandringen van de Partij voor de Dieren heeft zij dit vandaag in een brief aan de Kamer laten weten. Metam-natrium is een zeer giftig grondontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt bij onder andere de teelt van lelies en aardbeien. Het middel kan de gezondheid van omwonenden en passanten ernstig schaden, bevestigt een expertpanel van het Ctgb. Mensen kunnen acuut longoedeem oplopen en chronische luchtwegklachten ontwikkelen. Met het voorlopige verbod komt Dijksma deels tegemoet aan een oproep van Esther Ouwehand, die met steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, maatregelen eiste tegen dit gevaarlijke gif.
Grote risico's
Metam-natrium is zeer omstreden vanwege de grote risico’s voor mens en milieu. Al in 1991 is het daarom door de Nederlandse overheid aangewezen als een stof die zo snel mogelijk zou moeten worden gesaneerd. Uiterlijk in 2000 had het middel van de markt moeten zijn gehaald. Dat is niet gebeurd. Eind vorig jaar sloot een Kamermeerderheid zich aan bij de kritiek van Esther Ouwehand op het veel te vrijblijvende gifbeleid van het kabinet. Staatssecretaris Dijksma weigerde vooralsnog echter gehoor te geven aan de wens van de Kamer voor een algeheel verbod op metam-natrium.
Bufferzones
Vandaag blijkt dat het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) in een verkennende studie tot de conclusie is gekomen dat risico’s voor omwonende kinderen niet kan worden uitgesloten, zelfs niet wanneer een bufferzone van 100-150 meter wordt aangehouden. Bufferzones worden in Nederland overigens niet gehanteerd. Metam-natrium wordt daardoor pal naast woonhuizen, scholen en fietspaden gebruikt. In reactie op de studie van het Ctgb laat staatssecretaris Dijksma weten dat ze de effecten van metam-natrium op omwonenden wil onderzoeken via een volledige herbeoordeling. In afwachting van de resultaten van het onderzoek heeft zij het gebruik van het middel per direct verboden.
Bron: Partij voor de Dieren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.