Met plofkip naar de dierenarts
• 13-04-2012
• leestijd 2 minuten
Van alle kip die in Nederland wordt gegeten, is 95% een zogeheten plofkip. Deze naam dankt het dier aan de razendsnelle manier waarop hij of zij wordt vetgemest: in zes weken groeit een kuiken tot een slachtkip van 2,5 kilo. Ter vergelijking: een biologische kip weegt op die leeftijd nog geen kilo.
Die turbogroei heeft ingrijpende gevolgen voor de gezondheid van de plofkip: ze zijn te zwaar voor hun pootjes, die daardoor bedekt zijn met open wonden, ook omdat ze op een betonnen vloer moeten staan.
De vleeskip is het meest gehouden productiedier in de Nederlandse bio-industrie: jaarlijks worden er ongeveer 450 miljoen kippen vetgemest, en iedere seconde worden er in ons land 15 kippen geslacht.
Campagne
Dierenwelzijnsorganisatie
Wakker Dier
is een campagne begonnen tegen de verkoop van plofkip. Onderdeel van de campagne was de aankoop van tien plofkippen en tien biologische kippen, allemaal levend. De dieren zijn onderzocht door een dierenarts en deze bevestigde wat op het oog al overduidelijk zichtbaar is: de plofkippen zijn er een stuk beroerder aan toe dan hun biologische broers en zusters.
Zoals het rapport van de dierenarts zegt: ‘We kunnen stellen dat het kunstmatige gecreëerde overgewicht bij de bio-industrie kippen een ernstige aantasting van de algemene gezondheidstoestand is. Verkeerde voeding en huisvesting hebben geleid tot onnodig lijden van de kippen.’
Gelukkige kip
Gelukkig zijn er voldoende alternatieven voor de plofkip. Zo zijn er kippen met één of meer
Beter Leven sterren
van de Dierenbescherming. Dit keurmerk zegt iets over de mate van welzijn die het dier bij leven heeft. De eisen die de Dierenbescherming stelt, zijn vastgelegd in afspraken met aanbieders van vlees en worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties.
Hieronder vindt u een overzicht van de meestverkochte vleeskippen. Hoe hoger op de lijst, des te beter de kip het bij leven had.