Vroege Vogels

Met paintballgeweer op wolf schieten blijft verboden

  •  
30-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
wolf

© bron: pixabay

De provincie Gelderland mag voorlopig niet verder gaan met het afschrikken van wolven met paintballgeweren. Dat heeft de rechter in Utrecht besloten. Gedeputeerde Staten hadden daar toestemming voor verleend omdat er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe een jonge wolf zou zijn die afwijkend gedrag vertoont. Zo zou de wolf te dicht in de buurt van mensen komen. Volgens de rechter is de maatregel niet genoeg onderbouwd.

Mensenschuw maken

In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf die dicht in de buurt kwam van een racefietser en een gezin met jonge kinderen. Het zou hierbij om een tamme, jonge wolf gaan. Sinds 27 oktober mochten handhavers van de provincie Gelderland met een paintballgeweer op het dier schieten om het af te schrikken en weer mensenschuw te maken.

Bezwaar van Faunabescherming

De Faunabescherming was het niet met de maatregel eens en stapte naar de rechter. De organisatie stelt onder meer dat de jonge wolf slechts nieuwsgierig is en dat dat als normaal gedrag moet worden gezien. Bovendien zou dit gedrag volgens de Faunabescherming door toedoen van bezoekers aan het Nationaal Park zijn ontstaan.

De rechtbank nam op 16 november een ordemaatregel, omdat handhavers al met paintballgeweren op pad gingen. Door die maatregel kwam het schieten toen per direct stil te liggen. Op 23 november diende de rechtszaak waarin nu een uitspraak is gedaan. Het voorlopige verbod geldt in elk geval tot zes weken. 

Onderbouwing uitspraak

De voorzieningenrechter benoemt dat het niet haar taak is om zich te mengen in de maatschappelijke discussie over de toekomst van de wolf in Nederland. "Het uitgangspunt in deze zaak is dat de wolf op dit moment een Europese beschermde status heeft en dat een ontheffing om het dier opzettelijk te verstoren goed onderbouwd moet zijn", aldus de rechter. "Die onderbouwing is nu onvoldoende."

De rechter neemt de signalen over het afwijkende gedrag van de wolf serieus, maar stelt dat de provincie niet goed duidelijk heeft gemaakt welke incidenten zich precies hebben voorgedaan. Zo is het de vraag of het steeds over dezelfde wolf ging. Ook zijn andere opties dan het paintballgeweer niet goed onderzocht, vindt de rechter. Het geweer is een experimenteel middel. Onduidelijk is, aldus de rechter, of de verfkogels de wolf zullen verwonden en of een verfmarkering zorgt voor verstoting uit de roedel, zoals de Faunabescherming heeft gesteld.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.