Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Met de spotvogel valt niet te spotten

  •  
03-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weblog-jacintha2-3-5-2009.jpg
Als je het kleine hoopje vogel hier ziet liggen naast de centimeter, bedenk je niet dat het later zo’n brutale vlerk wordt. Deze was uit het nest gevallen en is liefdevol opgevangen in het vogelcentrum hier.
De spotvogel begint meestal met het bouwen van nesten na de eerste regen (in januari). Zo’n 14 dagen later zijn er jongen die dan ook weer zo’n 14 dagen gevoed moeten worden. Het voeden is een spektakel van jewelste en de ouders vliegen af en aan. Ook daarna zijn de jongen nog redelijk afhankelijk van de ouders. Ongeveer 5 weken.
Ondertussen zijn er vaak al weer nieuwe eieren. Spotvogels leven in familiegroepen met verschillende broers en zussen bij elkaar, waarbij iedereen zijn of haar steentje bijdraagt in het voeden van de jongen en het verdedigen van het territorium.
Spotvogels zijn erg brutaal, maar ze zijn ook behoorlijk roofzuchtig. Ze roven de eieren van de jan van genten, van de stormvogel en de lavameeuw. Ja zelfs van de fregatvogel. Onderweg naar Tortugabay zag ik een spotvogel een gecko achteroverslaan. In een mum van tijd was de gecko passado. Duidelijk dat de spotvogel niet met zich laat spotten. Zorg dat je weg bent, anders eet hij je.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.