Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Met de RV Dreissena het Markermeer op

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boot Uva RV Dreissena

© RV Dreissena, de onderzoeksboot van de UvA. Fotograaf: Merlijn Schneiders

Het wordt wel eens de achtertuin van Amsterdam genoemd, het IJmeer en het Markermeer. Dit is de perfecte plek voor onderzoek naar onderwaterleven. En dat gebeurt sinds kort met een uiterst moderne onderzoeksboot: de RV Dreissena. De boot is door UvA onderzoekers bijeengesprokkeld via crowdfunding.

Markermeer

Het Markermeer is meer dat door mensenhanden is gemaakt. Tevens is het een deltagebied van grote rivieren en kan het model staan voor veel andere aquatische ecosystemen, overal ter wereld. Onderzoek naar deze kunstmatige meren is essentieel, omdat steeds meer mensen op aarde afhankelijk worden van de ecosysteemdiensten die deze plekken bieden, zoals onder andere drinkwater.

UvA

De UvA onderzoekers van het Department of Freshwater & Marine Ecology brengen de gesteldheid van het Markermeer in kaart. Zo doen ze onderzoek naar de voedselketen in het meer. Als in kaart is gebracht wat er exact leeft en wie wat eet kan er uiteindelijk een conclusie worden getrokken over wat er mogelijkerwijs in de basis misgaat.
Die kennis is volgens hard nodig, omdat het gebied nu niet voldoet aan de eisen van de EU. De omstandigheden voor onder meer vogels en vissen zijn op dit moment niet goed genoeg.

RV Dreissena

De nieuwe onderzoeksboot is vernoemd naar het geslacht van mosseltjes uit de familie van de Dreissenidae. Daartoe behoren ook de driehoeksmossel en de quaggamossel, die allebei een sleutelrol spelen in de veranderende ecologie van het Markermeer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar