Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Mestbeleid werkt niet’

31 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Koe

© Koe. Fotograaf: tinyvdmeer

Op veel plekken in Nederland worden de milieunormen nog steeds overschreden door het falende mestbeleid. Dat blijkt uit een evaluatierapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), over de Meststoffenwet. Zo worden de Europese doelen voor schoon oppervlaktewater op verschillende plekken niet gehaald. En dat is juist waar de wet op gericht is: het verbeteren van de waterkwaliteit door het verminderen van de vervuiling van de landbouw.

Teveel mest

Een belangrijke probleemregio is het gebied rond het Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Hier wordt nu nog zo’n 30% teveel mest op het land uitgereden. Het gevolg is dat de stikstof- en fosfaatconcentraties in het oppervlaktewater te hoog zijn.

Melkveestapel

Tegelijkertijd met de discussie over het Nederlandse mestbeleid speelt de discussie over de omvang van de melkveestapel. Met de onlangs ingevoerde ‘stoppersregeling’ neemt het aantal melkkoeien nog dit jaar af met zo’n 160.000 stuks. Deze en andere maatregelen moeten de hoeveelheid mest in Nederland in de toekomst drastisch terugdringen.
Overigens betekent de afname van de mestproductie niet dat het gebruik ervan ook even hard daalt.
Volgens het PBL is het belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen, omdat de waterkwaliteit in 2027 op orde moet zijn. In Vroege Vogels een gesprek met Hans van Grinsven van het PBL.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.