Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Merendeel aangespoelde grienden op Tasmanië overleden

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
griend_creative_commons.JPG

© Foto: Creative Commons

Slechts 35 van de 230 grienden die woensdag 21 september gevonden werden op een strand van het Australische eiland Tasmanië zijn nog in leven. Bijna tweehonderd dieren hebben het niet gered nadat zij strandden aan de westkust van het eiland, dat aan de elementen is blootgesteld.

Hoog sterftecijfer

"Helaas hebben we te maken met een hoog sterftecijfer", zegt Brendon Clark, die namens de reddingswerkers het woord voert, tegen Australische media. "We hebben er alles aan gedaan om de walvissen afgelopen nacht in leven te houden, zodat we ze vanochtend konden redden, maar er zijn er nog slechts 35 in leven. Wij richten ons er nu op deze dieren naar dieper water brengen."

Overgeleverd aan de elementen 

Dat Ocean Beach, waar de dieren strandden, te maken heeft met een stevige branding en onbeschut ligt, heeft er volgens Clark aan bijgedragen dat zoveel dieren overleden. Exact twee jaar geleden strandde een recordaantal van 470 grienden in Tasmanië, ruim honderd dieren konden toen worden gered. De omstandigheden waren destijds "gunstiger", zegt Clark.

De oorzaak van massale strandingen is vaak onbekend, maar experts suggereren dat de walvissen mogelijk naar de kust trekken op zoek naar voeding.

Bron: ANP 

Meer over:

grienden, australië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.