Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Merelsnavel verklapt leeftijd

  •  
19-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
13996 keer bekeken
  •  
merel_PeterReijners

© Fotograaf: PeterReijners

Mannetjesmerels staan bekend om hun zwarte verenkleed en hun opvallende geel-oranje snavel. De vrouwtjes zijn te herkennen aan hun bruine slanke voorkomen. Maar wie op de details let kan ongeveer inschatten hoe oud individuele vogels zijn.

Slagpennen Mannetjes- en vrouwtjesmerels zien er vlak na hun geboorte vrijwel hetzelfde uit. Het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje zit hem dan in de kleur van de grote slagpennen en de staart, deze zijn namelijk zwart bij het mannetje. Een onvolwassen mannetje heeft vervolgens wel bruine vleugels, een iets valig zwart lijf en een donkere tot soms zelfs zwarte snavel waardoor hij moeilijk te onderscheiden valt van het vrouwtje.

Oude heren
Maar dan treedt er een verandering op! De man wordt zwart en zijn snavel krijgt de typische geel-oranje kleur. Naarmate de leeftijd van de man vervolgens toeneemt, wordt zijn snavel steeds langer en de kleur steeds dieper. De roodachtige snavels horen dan ook bij de oude heren.

Merel man

© Fotograaf: Anja H

Merel

© Fotograaf: boshuis

Gesierd
Ook bij het vrouwtje verkleurt de snavel; jonge vrouwtjesmerel hebben een hoornkleurige snavel terwijl de wat oudere vogels gesierd worden met een geelachtige snavel.

Merel_geel_monikan.jpg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Greendutch
Greendutch23 jul. 2023 - 11:41

waar zijn de foto’s? ik heb 2 nesten rond mijn tuin gehad waarvan de merels nu nog op mijn raamfeeder komen eten [appeltje, gedroogde worm, rozijnen, zonnebloempitten] moeders komen altijd alleen eten en de jongen worden door vader gevoerd, soms zitten ze met 3 op 1 platje van 15x15 terwijl ze alledrie ong. even groot zijn. de jongen trekken de bek wijd open als vader in appel hakt die dat vervolgens trouw in de bek van zijn kids stopt. ik zie niet het verschil tussen moeders en jongen behalve dat jongen mét pa komen en vrouwen alleen. hoe kan ik de leeftijd van de jongen schatten?

1 Reactie
vroegevogels
vroegevogels24 jul. 2023 - 8:50

Wat leuk dat u dit bericht uit 2013 nog weet te vinden. We hebben de foto's teruggeplaatst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.