Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Merellied van Ellen ten Damme

  •  
31-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
ellen_02.jpg

© Fotograaf: David Cenzer

Singer-songwriter Ellen ten Damme heeft een speciaal lied gecomponeerd voor de Nederlands kampioen merelzang en voor het eerst voorgedragen in onze jubileumuitzending. 
Merel Victor
In 2014 werd merel Victor uit Driebergen verkozen tot de best zingende merelman van Nederland. Zangeres Ellen ten Damme beloofde een lied te gaan componeren met gebruikmaking van de bijzondere zang van Victor. En ze heeft woord gehouden. Het lied speelt ze nu voor het eerst live in Vroege Vogels.
Blackbird
Eén van de beroemdste singer-songwriter nummers uit de muziekgeschiedenis is ‘Blackbird’ van Beatle Paul McCartney. Voor de merelzang maakte men in 1968 een stukje merelzang uit het grote geluidenarchief van de Abbey Road Studio’s. De merel werd achteraf, toen het lied verder helemaal af was toegevoegd. “Dat kan beter”, volgens Vroege Vogels. “Wij gaan niet voor zomaar een vogel, maar voor de Nederlands Kampioen en het lied wordt gecomponeerd en aangepast aan de zangkwaliteiten van de winnende vogel.” Tijdens de radio-uitzending speelde Ellen ten Damme al met het idee om ook de wetenschappelijke naam van de merel, Turdus merula, in het lied te verwerken. “Die naam klinkt al zo mooi zangerig.” En nu horen we het resultaat.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.