Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mensen van het Naardermeer - Annie Mostert & Wouter Slors

  •  
28-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2498 keer bekeken
  •  
Annie Mostert

© Fotograaf: Merlijn Schneiders

In de zomerserie Mensen van het Naardermeer deze week: Annie Mostert & Wouter Slors
Vier weken lang hoor je in Vroege Vogels de mensen van het Naardermeer. Mensen die er werken en mensen die er wonen, kortom mensen in wiens leven het Naardermeer een grote rol speelt. Deze week de portretten van Annie Mostert, woonachtig aan het Naardermeer en Wouter Slors, rietsnijder en beheerder van de kudde Galloways.

Annie Mostert

Sinds 1947 woont Annie Mostert aan het Naardermeer. De nu 92 jarige Annie Mostert trok als jong meisje in bij haar latere verloofde die met zijn ouders in De Machine woonde.
Annie Mostert 3

© Fotograaf: Merlijn Schneiders

De Machine

Het gebouw van De Machine staat aan de Meerkade. In de 17e eeuw werden veel meren In Nederland drooggelegd om landbouwgrond te winnen. Ook het Naardermeer moest veranderen in akkers vol aardappels en sappige weides. In 1629 was de droogmaking een feit. Dat zelfde jaar werd Amsterdam bedreigd door de Spaanse troepen en werden de dijken rond het Naardermeer doorgestoken om zo de vijand op afstand te houden.
De tweede poging het gebied droog te leggen werd in 1804 ondernomen Drie molens werden er ingezet maar dat bleek niet voldoende en de poging werd gestaakt. De derde poging tot inpolderen werd in 1883 ondernomen met een nieuwe techniek, het stoomgemaal. Door een grote aanvoer van grondwater, moest veel water uit de polder gemalen worden. De kosten hiervoor werden te hoog en drie jaar later werd het gebied weer onder water gezet.. Het stoomgemaal werd een woonhuis, de Machine genaamd, het huidige woonhuis van Annie Mostert.

Wouter Slors

Wouter Slors is zowel verantwoordelijk voor de grote grazers in het Naardermeer als voor het snijden van het riet in het natuurgebied. Meer dan 100 jaar geleden waren er volop rietsnijders in het Naardermeer. Tegenwoordig doet Wouter Slors het in zijn eentje. Sinds 15 jaar is hij de enige die in het Naardermeer dit aloude beroep beoefend. Hier  kunt een reportage bekijken van Vroege Vogels TV waarin Menno samen met Wouter Slors gaat riet snijden.
Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied, dat zonder het werk van rietsnijders al lang verwilderd en verbosd zou zijn. Het Naardermeer-riet is van goede kwaliteit, mooi recht en sterk, en daardoor zeer geliefd bij rietdekkers. Elke winter wordt het riet gesneden, om het vervolgens te sorteren, schoon te maken en bijeen te binden tot bossen. Het is een langdurig en bewerkelijk proces, wat vooral handmatig wordt gedaan.
Wouter Slors

© Wouter Slors. Fotograaf: Gert Ockers

Fotograaf: Gert Ockers
Naast dit werk doet Wouter Slors ook het kuddebeheer van 160 Galloway runderen die zomer en winter in het gebied grazen. Op dit moment wordt in totaal circa 244 hectare, verspreid over een 10-tal gebieden rond het Naardermeer, begraasd met circa 145 Galloway-runderen. 
  • Bekijk de locatie van De Machine en de runderen (ongeveer) op de kaart
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor