Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mens en berggorilla profiteren van samenwerking natuurparken

  •  
22-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
berggorilla_01.jpg
In de Ugandese hoofdstad Kampala is vandaag het officiële startsein gegeven voor een nieuwe, grensoverschrijdende samenwerking tussen natuurparken in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda.
Het project verbetert het leven van de lokale bevolking door natuur te beschermen; bijvoorbeeld door eco-toerisme in het leefgebied van de zeldzame berggorilla te stimuleren. De parkbeheerders van de drie landen ontwikkelen voor het duurzame beheer van de natuur in hun grensgebied een gezamenlijke strategie.
De Nederlandse ambassade in Rwanda steunt het project de komende vier jaar met in totaal 4,1 miljoen euro. In opdracht van de Nederlandse regering beheert het Wereld Natuur Fonds deze gift namens de parkautoriteiten in DR Congo, Rwanda en Uganda en werkt met deze instanties samen om het plan tot een succes te maken.
Het project richt zich op de Nationale Parken Virunga en Bwindi die op de grens van Rwanda, Uganda en DR Congo liggen. Dit gebied in Centraal-Afrika is één van de gebieden met de meeste plant- en diersoorten op aarde. Er leven bijvoorbeeld 376 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de laatste populatie berggorilla’s op aarde. Het Virunga Nationaal Park, waar WNF als sinds 1987 actief is, staat  op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De lokale bevolking, die onder moeilijke omstandigheden en in extreme armoede leeft, moet profiteren van de nieuwe samenwerking tussen de parken in de drie landen. Zo krijgen bijvoorbeeld meer mensen toegang tot schoon (drink)water, schept duurzaam parkbeheer extra opleidingskansen en banen (rangers, toerisme, parkmanagement) en leidt de groei van toerisme tot extra inkomsten. Bovendien draagt het project bij aan meer stabiliteit en vrede in de regio.
Het WNF is sinds 1987 actief in de regio. Sinds die tijd zijn bijvoorbeeld al meer dan 10 miljoen bomen geplant die als buffer dienen voor het Virunga Nationaal Park. De bomen voorzien in de enorme vraag naar (brand)hout uit het gebied en dragen bij aan de bescherming van het kwestbare leefgebied van de laatste 700 berggorilla’s op aarde. Het beheer en de verkoop van deze bomen leidt bovendien tot extra inkomsten voor plaatselijke boeren
Het grensgebied van Rwanda, Uganda en DR Congo is één van de dichtstbevolkte regio’s van Afrika. Zeker 1,2 miljoen mensen zijn voor hun dagelijks bestaan afhankelijk van de natuur in het gebied. Met schoon water en producten uit het bos - noten, vruchten en medicinale planten- doen zeker 3 miljoen bewoners van de regio hun voordeel.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.