Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Menno vangt bekendste roofvogel

8 mrt 2013
  •  
leestijd 1 minuten
De buizerd is de meest succesvolle roofvogel van Nederland. Menno vangt een buizerd om hem te ringen en zijn veren met een speciale code te bestempelen.
Menno: “We hebben spectaculaire beelden van een buizerd die onze camera te grazen neemt. Let maar op: in een stootduik komt hij recht op je af. Hij komt bijna met zijn klauwen je huiskamer binnen! Je schrikt je rot!”
Vind de veer.
Om de vogel te identificeren wordt hij geringd of wordt er een stempel op elk van zijn slagpennen gezet. De buizerd verliest elk jaar veren, waardoor zijn verenkleed wisselt van seizoen tot seizoen. Er zijn ook verschillen te zien in de veren tussen het mannetje en het vrouwtje. Deze verloren veren met stempel worden verzameld. Zo kan worden bijgehouden waar ze broeden en leven.
Vergiftigen?
De buizerd wordt in Nederland zowel geliefd als gehaat; volgens sommigen zou hij een bedreiging zijn voor de weidevogelstand. Hierdoor worden er, voornamelijk in Friesland, jaarlijks steeds meer dode buizerds aangetroffen door vergiftiging. Zoals laatst in het nieuws ter sprake kwam.
In de uitzending zijn onder meer buizerd beelden te zien (ree etende buizerd op het ijs) van natuurfilmer  Binne-Louw Katsma .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar