Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Menno vangt bekendste roofvogel

  •  
08-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
De buizerd is de meest succesvolle roofvogel van Nederland. Menno vangt een buizerd om hem te ringen en zijn veren met een speciale code te bestempelen.
Menno: “We hebben spectaculaire beelden van een buizerd die onze camera te grazen neemt. Let maar op: in een stootduik komt hij recht op je af. Hij komt bijna met zijn klauwen je huiskamer binnen! Je schrikt je rot!”
Vind de veer.
Om de vogel te identificeren wordt hij geringd of wordt er een stempel op elk van zijn slagpennen gezet. De buizerd verliest elk jaar veren, waardoor zijn verenkleed wisselt van seizoen tot seizoen. Er zijn ook verschillen te zien in de veren tussen het mannetje en het vrouwtje. Deze verloren veren met stempel worden verzameld. Zo kan worden bijgehouden waar ze broeden en leven.
Vergiftigen?
De buizerd wordt in Nederland zowel geliefd als gehaat; volgens sommigen zou hij een bedreiging zijn voor de weidevogelstand. Hierdoor worden er, voornamelijk in Friesland, jaarlijks steeds meer dode buizerds aangetroffen door vergiftiging. Zoals laatst in het nieuws ter sprake kwam.
In de uitzending zijn onder meer buizerd beelden te zien (ree etende buizerd op het ijs) van natuurfilmer  Binne-Louw Katsma .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.