NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Menno Bentveld - presentatie

1 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
menno_bentveld
Menno Bentveld (Leiden, 1967) wou als jochie al iets met natuur: 'Wat ik ooit wilde worden was boswachter! Als ik met m’n vader in de bossen ging wandelen en we naar de vogels luisterden en keken, was dat m’n eerste droom. Het is er nooit van gekomen, maar nu ben ik de verwezenlijking ervan alsnog dicht genaderd. Dichter kan, denk ik, niet meer." Dat zei hij in januari 2007 vlak voordat hij z'n eerste Vroege Vogels uitzending presenteerde. Nog meer uit z'n jeugd: op 12 jarige leefijd voerde Menno een anti-bontactie tegen het huwelijk Charles en Diana "omdat de gehele Royal Guard van nieuwe berenmutsen moest worden voorzien.'
Menno is sinds 1995 verbonden aan de VARA. Hij studeerde Algemene Letteren en Theaterwetenschappen en werd al tijdens zijn studie door Veronica gevraagd als presentator voor 'Club Veronica Compleet' (1990-1991). Daarna volgden nog 'Clipcity', 'Baanbreker', 'Op Jacht naar de Vos' en 'Veronica Reisgids'.
In juli 1995 stapte Menno over naar de VARA en ging hij deel uitmaken van het 'Jules Unlimited'-team. In 1996 presenteerde hij ook '12 steden, 13 ongelukken'. Vanaf mei 1999 was hij het gezicht van het populair wetenschappelijke programma 'De Ontdekking' (dat in de prijzen viel op 'The New York Festivals' en het 'Beijing International Scientific Filmfestival'). Hij presenteerde voor de VARA ook ‘Het Jongeren Lagerhuis’.
In mei 2003 volgde Menno Inge Diepman op als presentator van het programma ‘Herexamen’ en vanaf begin 2007 is hij dus nogmaals in oude voetstappen van Inge gestapt.
Behalve met Vroege Vogels is Menno sinds 2014 bezig met een bijzonder project: De Muur. Voor deze documentaireserie reist hij over de wereld langs belangrijke muren die die volkeren van elkaar scheiden en die zich soms over duizenden kilometers uitstrekken.
Muren die wereldwijd steeds vaker worden gezien als ideaal middel om vluchtelingen te weren, illegale handel te stoppen of oorlog te voorkomen.
De eerste serie van De Muur werd uitgezonden in het najaar van 2014; de nieuwe 6-delige serie wordt deze winter uitgezonden vanaf zondag 4 december. Zijn reizen brengen Menno dit keer o.a. in de Spaanse enclave Ceuta, op Cuba, in Zimbabwe en in Detroit.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.