Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Menno Bentveld - presentatie

01-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2886 keer bekeken
  •  
menno_bentveld

Menno Bentveld (Leiden, 1967) presenteert sinds januari 2007 Vroege Vogels radio en sinds september 2007 Vroege Vogels tv.

Hij wou als jochie al iets met natuur: 'Van jongs af aan wilde ik boswachter worden! Als ik met m’n ouders in de bossen ging wandelen en we naar de vogels luisterden en keken, leek me dat geweldig. Het is er nooit van gekomen, maar nu ben ik de verwezenlijking ervan alsnog dicht genaderd. Dichter kan, denk ik, niet meer." Dat zei hij in januari 2007 vlak voordat hij z'n eerste Vroege Vogels-uitzending presenteerde. Nog meer uit z'n jeugd: op 12 jarige leeftijd voerde Menno een anti-bontactie tegen het huwelijk Charles en Diana "omdat de gehele Royal Guard van nieuwe berenmutsen moest worden voorzien.'

Menno is sinds 1995 verbonden aan de VARA. Hij studeerde Algemene Letteren en Theaterwetenschappen en werd al tijdens zijn studie door Veronica gevraagd als presentator voor het jongerenmagazine 'Club Veronica Compleet' (1990-1991). Daarna volgden nog 'Clipcity', 'Baanbreker', 'Op Jacht naar de Vos' en 'Veronica Reisgids'.

In juli 1995 stapte Menno over naar de VARA en ging hij deel uitmaken van het 'Jules Unlimited'-team. In de jaren erna presenteerde hij daarnaast ondermeer '12 steden, 13 ongelukken', Herexamen, het populair wetenschappelijke programma 'De Ontdekking' (dat in de prijzen viel op 'The New York Festivals' en het 'Beijing International Scientific Filmfestival'), ‘Het Jongeren Lagerhuis’, ‘Kinderen voor Kinderen’, ‘Hallo wereld, hier Olieramp’ en het wetenschapsprogramma ‘Nieuwslicht’.

Ook ontwikkelde hij bekroonde documentaireserie’s  zoals ‘De Muur’ (2014-2016, over kilometerslange muren die wereldwijd volkeren van elkaar scheiden), ‘Ik, Plastic’ (2018, over onze plasticverslaving), Waterman (2021, over de complexiteit van het Nederlandse watersysteem). Momenteel is hij bezig met een serie over energie die in 2023 uitgezonden zal worden.

Update oktober 2022

Meer over:

menno bentveld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.