Vroege Vogels

Memoryspel: welke prooi vangt de steenuil?

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3493 keer bekeken
  •  
steenuil_combi

Combinatie van zittende en jagende steenuil

© Fotografen Timmharr4898 en JurgenMaassen

Zittend op een paaltje ziet de steenuil er schattig uit. Pas jagend in de lucht zie je de scherpe klauwen, waarmee de steenuil zijn prooien vangt. Eenmaal gevangen in deze klauwen maak je als prooi totaal geen kans. Op het menu van steenuilen staan meestal muizen, maar het dieet van de steenuil is een stuk gevarieerder. Speel eerst het onderstaande memory-spel en leer welke prooien de steenuil allemaal bijvoorbeeld nog meer vangt:

Steenuil is een opportunist

De steenuil is een echte opportunist en eet wat die te pakken kan krijgen. Als het een slecht muizenjaar is, schakelt het kleine uiltje moeiteloos over op andere diersoorten zoals mollen, vogels, insecten en regenwormen. Bij vochtig weer maken de regenwormen zelfs meer dan 50% van het voedsel uit. Vogels grijpt de steenuil vooral in jaren dat er weinig muizen zijn en dat zijn dan meestal jonge mussen, merels of spreeuwen. Per Europees land bestaat het dieet weer uit andere soorten, zo zijn er ook meldingen van vissen, vleermuizen en zelfs korenwolven. Uit onderzoek blijkt dat de steenuil in Europa wel 544 verschillende soorten op het menu heeft staan.

De prooi slikt de steenuil over het algemeen in z'n geheel door en komt direct in de maag. Daar vermalen de spieren in de maagwand de zachte prooidelen, waarna deze in het darmstelsel verder wordt verteerd. Het maagzuur van steenuilen is niet sterk genoeg om botjes en veren te verteren en die worden uitgespuugd in de vorm van een braakbal.

Vreemde vangst

Tenslotte nog deze onderstaande foto: de steenuil lijkt wel een soort 'vlindersnor' te hebben. In de snavel van een steenuil is niet elke prooi is meteen herkenbaar. Het zijn de vleugels van een insect, maar welke soort is moeilijk te zeggen. Mocht jij het wel weten, laat dan een reactie achter onderaan de pagina.

steenuil_prooi_bonteklepper

Steenuil met vreemde prooi

© Fotograaf Bonteklepper

Het memoryspel is samengesteld met foto’s van de Fotopagina. Dank aan alle fotografen voor het toevoegen van hun prachtige natuurfoto’s!

Bron: STONE, Steenuilen Overleg Nederland, Vogelbescherming, Wikipedia

Meer over:

steenuil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

netten
netten8 jul. 2022 - 12:49

Libelle

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.