Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Memory-spel: zoek jong en oud bij elkaar

17 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Appelvink voert

© Appelvink juveniel en ouder, fotograaf: AldertV

Een jonge vogel lijkt vaak nog niet op zijn volwassen vader en moeder. Toch heeft ieder jong iets weg van zijn ouders. Of het nou de vorm van het lichaam is of de kromming van de snavel, de gelijkenis kan hem in de kleinste details zitten.

Nog niet volwassen vogels

Een kuiken die net uit zijn ei komt heeft geen veren, in plaats daarvan zit hij onder het dons. De vogels zijn dan nog erg kwetsbaar en verlaten het nest niet. Langzaam aan verlaten zij het nest steeds vaker en kunnen zij voor een groot deel hun eigen kostje bij elkaar scharrelen.
Toch zijn de zogenaamde juvenielen vogels nog niet volwassen en zijn ze motorisch nog niet handig. Ook is de kleur van het verendek nog niet ontwikkeld. 
Welke jonge vogel bij welke volwassen vogel hoort is te herkennen aan verschillende dingen. Of het nou de bouw is, een hintje kleur, of de snavel, elk juveniel heeft iets weg van zijn ouders.
Weet jij alle volwassen en jonge vogels bij elkaar te vinden? 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.