Vroege Vogels

Meldpunt Waarneming.nl: Hoe geel is Nederland?

  •  
29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
622 keer bekeken
  •  
glyfosaatgrasland_siegfriedwoldhek

© foto: Siegfried Woldhek

In 2017 heeft de Europese Unie het gebruik van Roundup voor agrarische toepassingen met een periode van vijf jaar verlengd. Veel boeren gaven toen aan niet zonder het bestrijdingsmiddel te kunnen. Het gevolg is dat in deze tijd van het jaar op verschillende plekken in het buitengebied geel/oranje gekleurde akkers te zien zijn. Waarneming.nl vraag zich nu af: " Hoe geel is Nederland? " De organisatie roept op om de verkleurde velden te melden op hun site.

Spuiten met gif

Akkerbouwers spuiten het gras of gewas (vaak groenbemesters die voor de winterperiode zijn ingezaaid) nu dood om daarna het gewas voor de oogst (meestal maïs) van dit jaar te kunnen inzaaien. Dat spuiten gebeurt met het omstreden middel Roundup, dat het bestanddeel glyfosaat bevat.
Voor veel mensen is dit een verontrustend fenomeen. En organisatie zoals het CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu), wezen er in 2018 al op dat er voldoende alternatieven zijn.

Meld het aantal gele weilanden

Om het aantal gele velden in kaart te brengen is de organisatie Waarnemingen.nl een meldpunt begonnen. Zij vragen waarnemers melding te maken van bespoten velden. “Help mee om duidelijk te maken hoeveel gif er gespoten wordt, misschien opent dat de weg naar inzicht en verandering!”, aldus Waarneming.nl op Facebook.
Binnen een maand zijn er al ruim 500 meldingen binnengekomen en nu al is op de kaart is te zien dat de velden voornamelijk in het oosten van Nederland liggen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Claudia t
Claudia t10 apr. 2019 - 9:57

Rond Nederwetten aan de broekdijk en de hooijdonk meerdere velden

okwak
okwak29 mrt. 2019 - 18:41

Ook in de Vughtse Gement! Vlak bij natuurgebied met pogingen om Pimpernelblauwtje te helpen!!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.