Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meldpunt: vee zonder schaduw

7 aug 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
Bomen voor koeien

Koeien zoeken schaduw achter een paar brandnetels

© Rob Buiter

Met temperaturen van boven de dertig graden is het voor ons vee in de - veelal kale - weilanden niet te harden! De landbouw en de politiek denken dat het probleem wel meevalt, maar Thomas van Slobbe, van Stichting wAarde en van onze actie 'Bomen voor Koeien', gelooft dat niet. Hij roept iedereen op om melding te maken van vee dat zonder schuilmogelijkheden in de zon staat te bakken.

Productieverlies en gezondheidsproblemen

Voor boeren is er alle reden om het vee op warme dagen schaduw te bieden, stelt Van Slobbe. "Het is een probleem voor het dierenwelzijn. Koeien, maar ook andere dieren, worden lusteloos als ze niet kunnen schuilen in de schaduw. Koeien krijgen klauwproblemen, pensverzuring en allerlei andere gezondheidsproblemen. En als dat nog niet genoeg reden is, produceren koeien ook minder melk als ze last hebben van hittestress. 

Twintig jaar Bomen voor Koeien

Om koeien in de wei schaduw te bieden, startte Vroege Vogels samen met de Stichting wAarde twintig jaar terug de actie Bomen voor Koeien. ''Die actie is een groot succes", stelt Van Slobbe. "Er zijn al meer dan honderdduizend boompjes geplant. Maar er staan nog steeds koeien zonder schaduw in de wei!" 

Het valt níet mee!

"Wanneer ik landbouworganisaties of de politiek aanspreek op dit probleem, krijg ik steeds dezelfde reactie", zegt Van Slobbe. "Het valt wel mee. Boeren weten wel dat ze hun koeien binnen moeten halen als het te warm wordt. Maar in de praktijk zie ik dat het níet meevalt. Op dit soort dagen zie je nog steeds op veel plaatsen koeien, maar ook schapen, paarden en andere dieren puffen in de hitte."

Niet alleen koeien

Het probleem speelt bepaald niet alleen bij koeien. Deze week presenteerde Wakker Dier de resultaten van een eigen steekproef. Daaruit bleek dat 73% van de schapen in Noord-Holland op een tropische dag géén schaduw had om in te schuilen tegen de zon.

Meldpunt

Stichting wAarde roept iedereen op om melding te maken van vee dat onbeschermd onder de bakkende zon staat. "Niet om boeren aan de schandpaal te nagelen", benadrukt Van Slobbe. "Wel om aan de landbouw en de politiek duidelijk te maken dat dit een serieus probleem is. Als je dieren houdt, moet je dat op een diervriendelijke manier doen! Koeien en ander vee hebben recht op bescherming bij hitte."
Het meldpunt voor 'Koeien zonder Bomen' is geopend op: info@bomenvoorkoeien.nl
Thomas van Slobbe

Thomas van Slobbe, Stichting wAarde / Bomen voor Koeien

© Rob Buiter

Meer over:

schaduw, hittestress, vee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar