Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Meldpunt' eendjes voeren: waterkwaliteit in het gedrang

  •  
08-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wilde eend met kuikens

© Fotograaf: Dommelfoto

Wanneer je de eendjes voert, smullen de algen mee. Wat voor effect heeft het voeren van eendjes op de kwaliteit van onze stadswateren? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet het Nederlands Instituut voor Ecologie eerst weten wat er allemaal in het water terechtkomt. Wie helpt mee om dat in kaart te brengen?
Uit steekproeven blijkt dat er bij sommige vijvers wel zo'n acht kilo brood op een dag in het water belandt. De gevolgen laten zich raden: troebel water met zoveel algen 'dat je ermee kunt vingerverven'. En is het een vijver met een fonteintje? Dan adem je die algen nog in ook.
Daarom is een 'citizen science' project gestart: mensen kunnen op hun PC of telefoon een formulier invullen als ze ergens iemand eendjes zien voeren. Op die manier moet een zo breed mogelijk beeld ontstaan.

Eendenwelzijn

Op een aantal plaatsen in Nederland staan nu al bordjes met 'verboden eenden te voeren'. Die staan daar o.a. vanwege het negatieve effect dat het voeren op het welzijn van de eenden zelf kan hebben: brood is te eenzijdig en te zout.
Maar die bordjes staan er ook omdat waterbeheerders zich al langer zorgen maken over de gevolgen voor de waterkwaliteit. Die zorgen zijn deels gebaseerd op aannames. Met dit project willen de onderzoekers allereerst kijken of die aannames terecht zijn.

Troebelwater

Eén ding is zeker: troebel en vies water in onze vijvers, daar zit niemand op te wachten. Die stadswateren zijn van ons allemaal. Daarom zijn ze juist zo belangrijk!

Meer over:

eenden,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar