Vroege Vogels

Meld een beer tijdens je vakantie

  •  
04-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bruinebeer2.jpg
De vakantie staat weer voor de deur! In Nederland kunnen we dan rekenen op wegwerkzaamheden, bij mooi weer overvolle stranden, en veel campingbezoekers. Voor mensen die afreizen naar landen waar beren voorkomen, zoals Rusland en Roemenië, bestaat de kans op een ontmoeting met een beer. Dat kan een beer in het wild zijn, of een beer in gevangenschap. Ziet u bijvoorbeeld een beer op de brug in Sint Petersburg, geef dit dan door via www.bearalert.org
Alle beermeldingen worden in deze database opgeslagen en inzichtelijk gemaakt. Wilt u voordat u op reis gaat weten of in uw vakantieland beren onder belabberde omstandigheden leven? Check dan voor vertrek www.bearalert.org. Alertis werkt ondertussen aan verbetering van de leefomstandigheden van de beer waar dit mogelijk is. Soms is een eigenaar bereid zijn beer af te staan. In zo'n geval kan Alertis naar een alternatieve opvang voor het dier zoeken. Wereldwijd zijn meer 'beer-organisaties' actief. Alertis betrekt hen zoveel mogelijk bij het up-to-date houden van de website. Zo krijgen steeds meer beren wereldwijd een 'stem'.
Een nieuw leven voor twee Bulgaarse beren
Eén beermelding betreft het voormalig fokstation Kormisosh in Bulgarije, waar beren tijdens het Communistische regime gefokt werden voor de jacht. Na de val van dit regime werden de beren aan hun lot overgelaten, en liepen zij steeds hetzelfde rondje in hun betonnnen kooien. Na jarenlange onderhandelingen met de Bulgaarse overheid kreeg Alertis eindelijk toestemming om de veertien dieren te herplaatsen. Zo kwamen de beren Maria en Pesho onlangs naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen, waar zij sinds kort genieten van een echt 'bere-leven! Bijna alle beren uit het fokstation zijn inmiddels herplaatst, de overgebleven beren zullen spoedig ook een beerwaardig leven krijgen.
Bron: Alertis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.