Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Megastallen leiden tot verplaatsen dorp'

  •  
26-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
megastal.jpg
De bouw van megastallen in Noord-Limburg zal uiteindelijk leiden tot de vestiging van een zeer groot agro-industrieel gebied ten noorden van Venlo. Dat maakt de verplaatsing van het dorp Grubbenvorst onvermijdelijk.
Dat zei specialist agroparken Peter Smeets van landschapsbureau Alterra uit Wageningen donderdag in Venlo. Smeets, die de door hem voorspelde ontwikkeling toejuicht, sprak daar tijdens een door het tijdschrift Landwerk georganiseerde excursie en discussie over megastallen. Hij verwacht dat de omvorming van het Noord-Limburgse landschap tot agro-industriegebied na het beëindigen van de Europese melkquota in 2013 snel tot stand zal komen.
Smeets wees erop dat Noord-Limburg de beste landbouwplek ter wereld is, zoals hij onlangs nog in Shanghai had gehoord. De Chinezen zitten te springen om vlees uit Nederland, aldus Smeets. Hij verwacht een explosieve groei die leidt tot megastallen in dit gebied, die ook vragen om meer en betere wegen.
Grubbenvorst moet daarvoor wijken. Hij verwacht grootschalig verzet door de inwoners, maar dan kan de zogenoemde Nimby-procedure worden toegepast, zei hij. Nimby staat voor Not in my Backyard. Met deze eerder rond de boskap in Schinveld toegepaste maatregel kan de rijksoverheid een onwillige lagere overheid tot medewerking dwingen.
Wethouder Litjens van Horst aan de Maas, waaronder Grubbenvorst valt, beschuldigde Milieudefensie en de plaatselijke actiegroep Behoud de Parel er tijdens het symposium van, een door de gemeente gewenste megastal bij Grubbenvorst willens en wetens in een kwaad daglicht te stellen. Litjens reageerde echter niet op de voorspelling van Smeets dat Grubbenvorst verplaatst zou moeten worden.
Wouter van Eck van Milieudefensie zei dat als megastallen onvermijdelijk zijn, die maar bij de Eemshaven of het Rotterdamse havengebied moeten worden aangelegd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.