Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Megamoestuin

  •  
21-08-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rondom grote steden is het kweken van eigen groente een trend geworden, vooral in volkstuincomplexen. Onder jonge gezinnen is het populair, het is een nieuwe lifestyle: buiten leven, zien waar de groentes vandaan komen. Maar voor volkstuinen groeien de wachtlijsten. En het onderhoud van een moestuin is ook tijdrovender dan verwacht voor een drukbezet gezin.  In Wageningen hebben ze hier al 10 jaar dé oplossing: een hele grote moestuin met 150 huishoudens delen!
Eten wat de grond schaft en zelf je eigen biologische groenten verbouwen bij de boer. Dat kan in Wageningen bij ‘De Nieuwe Ronde’. De Nieuwe Ronde kent een andere vorm van organisatie dan in de land- en tuinbouw gewoon is: alle klanten/consumenten zijn lid van de vereniging. De leden kennen tuin en tuinder en werken mee aan 'hun' groentekwekerij. Zo denken ze mee met teelttechnische, financiële en beleidsmatige aspecten van het bedrijf en oogsten ze hun eigen groenten.
Rond de 150 huishoudens zijn aangesloten bij de vereniging. Huishoudens met een diverse samenstelling. Jaarlijks wordt een bedrag betaald (rond de 160 euro per volwassene per jaar) en daar kan een klant dan een heel jaar zelf de groenten en vruchten naar eigen keuze voor oogsten. Sommige klanten komen iedere dag, anderen komen 1 per week oogsten.
Bron: De Nieuwe Ronde
In heel Nederland zijn een aantal vergelijkbare initiatieven te vinden. Kijk hiervoor op de website van boerENbuur .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.