Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Megakoeien' ingezet voor toekomst melkkoeien

  •  
30-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Een jaar na het afschaffen van het melkquotum staan zes grote opgeblazen koeien voor de Tweede Kamer in Den Haag. Dit als protest ban Milieudefensie uit vrees dat melkkoeien in de toekomst niet meer in de wei kunnen door schaalvergroting. Ruim 50.000 mensen delen deze angst en hebben daarom hun handtekening gezet onder een petitie van Milieudefensie. Zij vragen daarin de politiek om het aantal koeien van een bedrijf te koppelen aan de beschikbare grond: zo kan de koe buiten blijven grazen. Uit een nieuwe analyse van CLM, kennisbureau voor landbouw, voedsel en milieu, blijkt dat melkveebedrijven steeds groter worden en de veeteelt in Nederland milieugrenzen overschrijdt.
Daling van koeien in de wei
Boeren mogen zelf kiezen of ze hun koeien op stal of in de wei houden. Volgens cijfers van de zuivelsector is het aantal koeien dat volgens de norm gedurende 120 dagen zes uur in de wei staat in 2015 gedaald van 70,1 naar 69,8 procent.
Voorstel Van Dam helpt niet
De krimp van de veestapel met 4 tot 8 procent die staatssecretaris Marcel van Dam wil, biedt geen garantie op meer koeien in de wei. En ook het mestprobleem wordt er niet mee aangepakt. Nederland overschrijdt de Europese afspraken al als het gaat om mestproductie en Van Dam wil nu dat Brussel nog meer mestproductie toestaat. “Zo stuurt hij aan op intensivering van de melkveehouderij en biedt hij het milieu en de boer geen oplossing”, zegt Jacomijn Pluimers van Milieudefensie.
Koppel koe en grond
“Er is maar een uitweg: boeren mogen alleen koeien houden als zij daarvoor voldoende grond beschikbaar hebben. Zo kan het mestprobleem onder controle komen en blijven koeien in de wei”, aldus Pluimers.
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.