In Senegal heeft de Werkgroep Grauwe Kiekendief een slaapplaats met 1300 grauwe kiekendieven ontdekt. Dit is zonder twijfel één van de grootste slaapplaatsen ter wereld. De werkgroep kwam de kiekendieven op het spoor door het volgen van de kiekendieven die zij in Groningen van satellietzenders hadden voorzien.
In Nederland komen maximaal veertig broedparen van de grauwe kiekendief voor. Tweederde van de Nederlandse populatie bevindt zich in het Oldambt in Groningen waar duizenden hectares akker zijn braakgelegd. De Werkgroep Grauwe Kiekendief werkt aan de bescherming van de soort in Nederland, en doet onderzoek naar de overwinteringsverblijven van de vogel. In 2005 en 2006 werd een aantal kiekendieven gezenderd, waardoor veel over zijn vliegroutes is duidelijk geworden. De routes zijn ook op internet te volgen. In januari toog de werkgroep voor de derde keer naar West-Afrika om de overwinteringsgebieden van de vogels te onderzoeken.
De mega-slaapplaats vond de werkgroep in centraal-Senegal, waar zij het meest dichtbevolkte gebied met grauwe kiekendieven ontdekten. Naar schatting verblijven in deze regio ongeveer 5000 grauwe kiekendieven. Dit is een aanzienlijk deel van alle in Senegal verblijvende kiekendieven en is meer dan tien procent van de gehele Europese populatie.