Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meeuwendieet, pijlstaarten en alle overige onderwerpen uit de uitzending

  •  
16-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1435 keer bekeken
  •  
kleine mantelmeeuw

© foto: Rob Buiter

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 11 juli 2021 terug op de volgende startpunten:
00:31:55 - Grote vuurvlinder
00:46:39 - Wat eet een meeuw?
01:37:28 - Pijlstaarten
01:49:04 - Hoogwater
02:12:52 - Wilde eend

Op zoek naar de zeldzame grote vuurvlinder

Hij komt alleen nog voor in de moerassen in de kop van Overijssel en in een stukje van Friesland: de zeldzame grote vuurvlinder. En jaarlijks gaan de aantallen achteruit. En dat komt weer doordat de kwaliteit van het moeras achteruitgaat. Susan Oosterlaar heeft een boek geschreven over de vlindersoort, die symbool staat voor de biodiversiteit in o.a. de Weeribben. 
Grote vuurvlinder

Mannetje grote vuurvlinder, net uit de pop gekropen

© Henny Radstaak

Je bent wat je eet

Wat eet een meeuw? Om die vraag te beantwoorden kan je kijken naar de braakballen, met onverteerde visresten (of spareribs) die je naast een meeuwennest vindt. Maar het kan ook moderner, weet bioloog Roos Kentie van de Universiteit van Amsterdam. “Het type eten van een meeuw, van land of van zee, hoog of laag uit de voedselketen, laat zijn sporen na in het bloed van de vogel!”
Bloedonderzoek aan Texelse meeuwen (c) Rob Buiter

Pijlstaarten

Het zijn de grootste nachtvlinders van Nederland. De pijlstaarten. Ze hebben prachtige namen als het groot avondrood en de lindepijlstaart. Deze reuzen onder de vlinders kunnen wel 8 cm groot worden. Verslaggever Jesper Buursink gaat samen met Jurriën van Deijk van De Vlinderstichting op zoek naar deze prachtige nachtvlinders. 
Dennenpijlstaart

Dennenpijlstaart

© Jurriën van Deijk van De Vlinderstichting

Groot Avondrood

Groot Avondrood

© Jurriën van Deijk van De Vlinderstichting

Limburgs water wel welkom in Maaspark Ooijen-Wanssum

Dijkdoorbraken, evacuaties, de enorme wateroverlast heeft deze week van Limburg een rampgebied gemaakt. Toch zijn er nog delen van Limburg waar het water naar toe kan zonder verwoestingen aan te richten. Zoals in het gebied Maaspark Ooijen-Wanssum, in Noord-Limburg. Keesjan van den Herik, als omgevingsmanager betrokken bij de aanleg van dit gebied : " Het zal de eerste keer zijn dat de Oude Maasarm vol zal stromen, en dat het gebied haar functie zal vervullen".
Maaspark Ooijen Wanssum

Omgevallen eik in Maaspark Ooijen Wanssum

© Jeannette Parramore

De wilde eend

Als er één vogel is die iedereen wel kent dan is het de wilde eend. Maar hoe algemeen ook, er zijn er steeds minder van. Vogelaar Gerard Ouweneel schreef er een boek over, want er valt veel te vertellen over deze bijzondere vogel. 
Gerard Ouweneel

Gerard Ouweneel met zijn boek De wilde eend

© Jeannette Parramore

Meer over:

pijlstaarten, meeuw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.