Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meeuwen op Forteiland

  •  
21-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
687 keer bekeken
  •  

In de monding van het Noordzeekanaal bij de haven van IJmuiden ligt een eiland: Forteiland. Hier broedt een gigantische meeuwenkolonie met zo’n duizend paar kleine mantelmeeuwen en een stuk of honderd zilvermeeuwen. Fred Cottaar houdt al 45 jaar gegevens van de kolonie bij. Zo heeft hij de samenstelling van de meeuwensoorten zien veranderen. Vroeger zag hij vooral zilvermeeuwen, tegenwoordig vooral kleine mantelmeeuwen. Inmiddels telt, ringt en zendert Fred al jaren meeuwen op het eiland voor verschillende onderzoeken. Dit doet hij samen met José Verbeek en Maarten van Kleinwee. 

Onderzoek naar veren en bloed

Sinds 2019 verzamelen ze ook veer- en bloedmonsters van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen die op Forteiland broeden. Alles wat zij verzamelen, wordt geanalyseerd door Rosemarie Kentie, wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Veren en bloed bevatten namelijk informatie over het voedsel van de meeuwen. Door te kijken naar de samenstelling van het bloed, kan Rosemarie opmaken of meeuwen voedsel hebben gegeten afkomstig uit de zee of van het land. Bijvoorbeeld vis uit de zee of patat uit de stad. Op Texel verzamelen ze ook veren en bloed van de meeuwenkolonie die daar broedt. In het onderzoek vergelijkt ze het dieet van de meeuwen van deze twee kolonies. Op langer termijn wil ze onderzoeken wat het effect is van het type voedsel op het leven van de meeuwen.

Verschil tussen kolonies en individuen

Het onderzoek is nog in volle gang. Toch hebben de onderzoekers wel al kunnen vaststellen dat de meeuwen op Texel meer richting de zee trekken om te eten. De meeuwen uit IJmuiden trekken juist naar Amsterdam. Wat ook opvalt is dat elk individu een eigen strategie heeft bij het zoeken naar voedsel. De één trekt altijd naar zee, de ander altijd naar de stad. Over een paar jaar gaan ze de resultaten vergelijken met die van de kuikens van deze meeuwen. Die keren na vier jaar namelijk weer terug naar het eiland om er zelf te broeden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.