Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meeste ‘wild’ is geen echt wild_18_12_2014

  •  
18-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hert_GertPaassen.jpg

© Fotograaf: GertPaassen

Van alle soorten vlees, heeft wild – na de vleesvervanger - de minste milieu-impact. Voorwaarde vanuit dierenwelzijn is wel dat er sprake is van echt wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Supermarkten zijn hier echter weinig transparant in: meer dan de helft van het supermarktwild is gekweekt wild. Dit blijkt uit de vleesbenchmark die Natuur & Milieu en Questionmark vandaag publiceren.
De organisaties hebben de impact van 12 vleessoorten op milieu en dierenwelzijn op een rijtje gezet. Rund, varken en kweekkonijn kennen de grootste milieu-impact. Kip, kweekkonijn en kweekeend scoren het laagste op dierenwelzijn.
Wild vaak geen echt wild
De term ‘wild’ is niet beschermd in Nederland. ‘Culinair Wild’ bij Albert Heijn bijvoorbeeld, is in de meeste gevallen gekweekt wild. De eenden, herten en konijnen die bij Albert Heijn in de schappen liggen, zijn gefokt in stallen en niet geschoten door jagers. Ook bij veel andere supermarkten, zoals Plus en Jumbo, is wild niet altijd wild.
Echt wild? Kies dan haas of ree
De milieu-impact van gekweekt wild is hoger dan van echt wild. Qua dierenwelzijn komt gekweekt wild er vaak net zo slecht af als dieren uit de reguliere veehouderij. ‘Wie echt wild wil eten, kan daarom het beste kiezen voor haas  of ree. Deze dieren kun je niet fokken en zijn dus gegarandeerd echt wild. Ook zwijnen afkomstig uit Nederland zijn gegarandeerd wild,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.
Transparantie ontbreekt
Op 40 procent van de verpakkingen staat niet vermeld of het om echt wild of gekweekt wild gaat. Dit blijkt uit de rondgang van Questionmark in de Nederlandse supermarktketens. ‘We roepen supermarkten dan ook op om zo transparant mogelijk te communiceren over de productie en herkomst van wild. ’ aldus Charlotte Linnebank, directeur bij Questionmark.
Bron: Natuur&Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.