Vroege Vogels

Meeste dijken langs grote rivieren in orde

  •  
07-02-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_164927.jpg
Ruim 90 procent van de dijken langs Rijn, Waal, Maas, Lek en Merwede biedt sinds de grootschalige dijkversterking in de jaren negentig voldoende bescherming tegen extreem hoge waterstanden. Op enkele plaatsen is groot onderhoud nodig en drie gemalen moeten worden gerenoveerd.
Dat is gebleken uit de inspectie die waterschap Rivierenland elke vijf jaar uitvoert. Het schap beheert het rivierengebied van de Duitse grens tot en met de Biesbosch. De bevindingen uit de inspectie worden voorgelegd aan de betrokken provinciebesturen en staatssecretaris Schultz van Haegen van Waterstaat. Die besluit dit najaar of zij door het schap voorgestelde verbeteringen laat uitvoeren.
Het Rijk heeft volgens het schap al toestemming gegeven voor een onderzoek naar de veenondergrond van diverse dijken. Het 18 kilometer lange traject Kinderdijk-Groot Ammers en 44 kilometer dijk in de Tieler- en Culemborger Waarden voldoen nu niet aan de wettelijke stabiliteitseisen, maar dat heeft alles te maken met de weke ondergrond.
Vermoedelijk zorgt de slappe veengrond voor een zo kleine vervorming van het dijklichaam dat versterking niet nodig is. Het waterschap denkt dat aanpassing van de toetsregels voor deze dijkvakken voldoende is, aldus een woordvoerder.
In het Land van Altena moet een aantal op- en afritten van veerponten worden verhoogd. Het waterschap neemt dat mee in het reguliere groot onderhoud. Datzelfde geldt voor het verbeteren van de grasmat op de dijk langs de Bergsche Maas. Het gemaal bij Alem en het gemaal Stuvers alsmede de waterinlaat bij Tiel moeten worden gerenoveerd.
De Waalkade bij Nijmegen is in zijn geheel niet op deltahoogte. Dat probleem was allang bekend en daarvoor is een apart verbetertraject begonnen. Het waterschap heeft tot 2010 de tijd om alle klussen op te knappen. In 2015 moeten de dijken nog meer water kunnen keren, maar daarvoor is het Ruimte voor de Rivier gemaakt. Dat voorziet in verbreden van uiterwaarden en verleggen van dijken, aangezien de dijken niet onbeperkt verder opgehoogd kunnen worden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.