Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meerwaarde van vogelarm gebied

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1070 keer bekeken
  •  
Midden in Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied van wel 5000 hectare, het Hart van Drenthe. Veel van dit gebied was nog niet zo lang geleden landbouwgrond. Nu trekken beheerders hun handen ervan af en laten ze de natuur zijn gang gaan, voor minstens 100 jaar. Dit zal nieuwe natuur opleveren, maar er zullen ook soorten verdwijnen.

Holmers

Menno gaat met Willem van Maanen van SOVON op pad in en nabij het moerasbos Holmers. Hier mag de natuur sinds 2002 zijn gang gaan. Het is een nat gebied waar het grondwater boven het bodemoppervlak staat. Vroeg in de ochtend horen we de fitis en de blauwborst luidkeels zingen. Omdat het gebied zich nog aan het ontwikkelen is en er nog veel verandert, komen er soorten en gaan er soorten. De fitis en de blauwborst zullen naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. Riet wordt langzaam overwoekerd door struikgewas en uiteindelijk zal het gebied meer naar een gesloten bos gaan.

Laat de natuur haar gang gaan

Ondanks dat het een vogelarm gebied is, ziet Willem de meerwaarde van deze natuur.
“Je moet niks willen, je moet tevreden zijn met wat er gebeurt en tevreden zijn met wat er gebeurt. Je moet je verwonderen over wat er uit zichzelf gebeurt.”
Willem van Maanen
Het gebied is dus in zo’n 20 jaar veranderd naar een nat rietlandschap maar je ziet de eerste tekenen al van verbossing. Nu is het afwachten welke keuzes de natuur gaat maken de komende 80 jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.