Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meerlijnige hamerhoofdplatworm ontdekt

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2666 keer bekeken
  •  
20211216_019_Aagtdorp_platworm

© EIS kenniscentrum insecten

In een volkstuin bij Schoorl is onlangs een bijzondere ontdekking gedaan: de meerlijnige hamerhoofdplatworm. Dit is al de 9e platworm die de afgelopen 10 jaar is ontdekt, maar dit is misschien wel de mooiste. Hij is geel met donkerbruine lijnen, en zijn hoofd heeft de vorm van een hamer. Vandaar de naam, hamerhoofdplatworm, zoals de hamerhaai. Sytske de Waart van Naturalis doet onderzoek naar deze wormen en kwam kijken in de tuin van Lonneke Klein-Aarts, die ze daar voor het eerst vond.

Exoot

Sinds 2012 neemt de aandacht voor de platwormenexoten in ons land toe. Toch is er nog weinig over bekend. Er zijn nu 9 niet-inheemse soorten in Nederland, en die worden ook op steeds meer plekken gesignaleerd. De meerlijnige hamerhoofdplatworm was wel al eerder in Europa gezien, maar in Nederland nog niet. Het is belangrijk om deze soorten te monitoren, want ze zouden nog wel eens schadelijk kunnen zijn. Uit onderzoek bleek al dat de Nieuw-Zeelandse landplatworm schadelijk is voor de bodemvruchtbaarheid. Platwormen zijn namelijk echte jagers en eten andere bodemdieren, en de Nieuw-Zeelandse schijnt zich tegoed te doen aan de regenworm. Regenwormen houden onze bodem gezond, dus een regenwormvreter zijn we liever kwijt dan rijk.

Opgelost

Platwormen zijn aparte dieren. Ze zijn zowel heel goed in overleven, als heel gevoelig voor de omgeving. Ze staan bekend om hun goede regeneratievermogen. Dat wil zeggen, als je ze in stukjes hakt, groeien ze allemaal weer uit tot nieuwe platwormen. Ze zijn wel erg gevoelig voor aanraking en temperatuur. Wordt het ze te warm, dan lossen ze zichzelf op en worden ze een soort plasje.

Wat moet ik met mijn platworm?

Heb je een platworm gevonden in de tuin? Maak een foto en stuur hem in op waarneming.nl of stuur een foto naar dit e-mailadres. Die waarnemingen komen dan terecht bij Naturalis, waar ze onderzoek doen naar de schadelijkheid van deze oprukkende soort. Kijk dan vooral uit naar de Nieuw-Zeelandse platworm, omdat deze al officieel tot invasieve exoten behoort.

Nieuw-Zeelandse landplatworm

Nieuw-Zeelandse landplatworm

© Fotograaf S. Rae, Wikimedia Commons oorspronkelijk gepost op FlickreviewR

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar