Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Meerkoetnesten in Leiden gemaakt van zwerfafval

  •  
11-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
456 keer bekeken
  •  
Meerkoeten in de stad Leiden bouwen hun nesten met alles wat voorhanden is. Auke-Florian Hiemstra promoveert op een onderzoek naar het gebruik van artificieel materiaal in meerkoetnesten. Hij verzamelt alle nesten van de Leidse meerkoeten en haalt ze volledig uit elkaar om te kijken waarmee de vogel het nest heeft gebouwd.

Dit verzamelen van nesten doet hij natuurlijk na het broedseizoen, en wetende dat meerkoeten hun nest maar één jaar gebruiken. 

Meerkoet gebruikt van alles

De onderzoeker van Naturalis heeft al veel nesten verzameld en daarin zitten de meest uiteenlopende dingen waarmee de meerkoet zijn nest heeft gebouwd. Denk aan rietjes, plastic verpakkingen, secondelijm, zonnebril, koptelefoontjes, zelfs wietzakjes of, zeer actueel, mondkapjes. 

Pure noodzaak of niet?

De vraag is of de meerkoet dit doet uit pure noodzaak, omdat er te weinig natuurlijk materiaal is in de stad, of dat afval ook voordelen heeft om te gebruiken bij het bouwen van een goed nest. Misschien is plastic wel warmer? Minder parasieten? En bouwt een meerkoet in de stad een ander soort nest dan een meerkoet op het platteland?

Meerkoetnesten in Leiden

Allemaal vragen die Auke-Florian zich stelt en waar hij de komende tijd antwoorden op hoopt te vinden. Hiervoor zal hij uiteindelijk ook de hulp van de burger inschakelen. Komend jaar zal er een app en website gelanceerd worden waarin mensen uit het hele land nesten van meerkoeten kunnen ‘aangeven’. Op deze manier hoopt Auke-Florian een goed beeld te krijgen van nesten in heel Nederland, en niet alleen Leiden.

Tot nog toe kan er wel gesteld worden dat alle meerkoetnesten in Leiden, allemaal plastic bevatten. Dat maakt het dat in Leiden, wereldwijd gezien, de eerste onderzochte populatie vogels is waarvan alle nesten plastic bevat.

Kijk vrijdag 11 december 2020 naar Vroege Vogels in Leiden om 19.50u op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.