Vroege Vogels

Meerkoet verstoot haar kuiken

  •  
29-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10287 keer bekeken
  •  
“Terwijl ik bezig was met het fotograferen van de jonge meerkoetjes zag ik ineens dat er een door mama meerkoet werd afgestoten op een gruwelijke manier. Maar helaas is dit ook de natuur”, aldus filmer Jannie.
Het is een heel naar gezicht en het duurt minuten voordat de moeder haar kuiken met rust laat. Het kuiken leeft zelfs nog, maar is ten dode opgeschreven. Natuurfilmer Sir David Attenborough zei ooit over de meerkoet: “Die legt acht tot twaalf eieren, maar na een paar dagen zie je nog maar drie kuikens. Sinds kort weten we dat de moeder de kuikens doodt: ze neemt de kop van het jong in de bek en duwt het onder water tot het sterft. Alleen de sterksten blijven over.”

Meer over:

meerkoet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Yvonne1972
Yvonne19728 mei 2020 - 8:02

In de vijver achter mijn huis zitten 2 meerkoeten en ik verwonder me er elk jaar over dat er maar zo weinig beestjes groot worden.Nu ben ik veel thuis ineens en loop met hond graag langs vijver. 5 werden er geboren zo'n 4 weken geleden. En tot vorige week waren het er nog vijf. Nu nog maar 1, de rest heeft t stel verstoten, zo lijkt t.De kuikens worden t riet in gejaagd en worden aan hun lot overgelaten. Ineens zijn ze weg. Hetzelfde als vorig jaar.Zo raar. Op t moment dat elders in de vijver gaan "wonen" zie je de onrust.De kleintjes bleven maandag (toen nog met 4) achter. In paniek hoorde ze je gillen. Heb geprobeerd ze naar hun ouders te "jagen". Niet gelukt. Het was savonds 11 uur.Ouders waren met 1 jong 2 duikers verder.De volgende dag was t stil.Alle 4 weg. Hoe kan dit toch..?Iemand?

JokeBitter
JokeBitter29 mei 2019 - 18:41

"hoe kun je dit filmen, oke, het is de natuur maar toch een moeder die haar kuiken dit aandoet, verschrikkelijk!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.