Amsterdam 27 augustus 2009; Zeventig procent van de Nederlanders wil af van het NK Palingroken. Dit blijkt uit representatief marktonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De helft van de Nederlanders vindt dat de minister actie moet ondernemen en het NK Palingroken daadwerkelijk verbieden. Wakker Dier vroeg onlangs aan minister Verburg en aan de burgemeester van Kortenhoef (waar het ‘feestje’ op 5 september plaats zal vinden) het evenement te verbieden, omdat de paling een afschuwelijke dood sterft en met uitsterven is bedreigd. De dodingmethode, waarbij de paling levend in een zoutbad wordt gegooid, is voor Nederlanders de belangrijkste reden om van het palingroken af te willen, zo bleek uit het onderzoek.
Wakker Dier stuurt de resultaten van het onderzoek naar de minister. “We moeten ons schamen hoe we in Nederland met de paling omgaan,” aldus Wakker Dier. “En we moeten zeker geen feestjes meer organiseren rondom deze bedreigde en mishandelde diersoort. Het NK Palingroken hoort, samen met het Oudhollandse ‘spelletje’ palinghangen, in de verleden tijd.”
Dierenleed
Palingen komen op een afschuwelijke manier aan hun eind. Ze worden levend in een zoutbad gegooid om de paling van zijn slijmlaag te ontdoen. Deze doodstrijd kan wel twintig minuten duren. Naar aanleiding van eerder onderzoek van Wakker Dier vergeleek cosmetisch arts Robert Schoemacher de dodingmethode met het uitdrukken van brandende sigaretten over het hele lichaam.
Al meer dan tien jaar voert Wakker Dier actie tegen het levend verwerken van paling en andere vissen. In 2002 besloot een Kamermeerderheid voor een verbod op het levend zouten van paling, maar er gebeurde niets. In 2008 beloofde het Productschap Vis om vanaf 2009 alle kweekvis te verdoven voor de slacht, maar ook dit is tot nader order uitgesteld. In Duitsland is het onverdoofd zouten van paling al jarenlang verboden.
Bedreigde diersoort
In 2007 werd paling op de IUCN rode lijst voor bedreigde diersoorten gezet en belandde de glasaal, de larve van de paling, op de CITES-lijst (CITES staat voor de Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora). Dit betekent dat de handel in paling en aal aan banden wordt gelegd. In maart waarschuwde een wetenschapper van onderzoeksinstituut Imares de Nederlandse politiek: wanneer de vangst van aal en paling in heel Europa verboden wordt, duurt het nog 60 tot 200 jaar voordat de palingstand in Europa is hersteld. In april besloot minister Verburg om de palingvangst 2 maanden per jaar stil te leggen, precies in de periode dat het NK palingroken wordt georganiseerd.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Team Vier. Men werd de vraag voorgelegd hoe vaak en wat voor vis men eet, en wat men vindt van het NK Palingroken. En wat men daarvan vindt met de wetenschap dat deze soort met uitsterven is bedreigd en nadat de dodingmethode werd uitgelegd. De laatste vraag die werd gesteld was of de minister in moet grijpen en het NK Palingroken moet verbieden. Om te beginnen was het aantal voorstanders van het NK 34%. De helft was neutraal en 8% was tegen. Na de uitleg van de bedreigde status van de paling was het aantal voorstanders gedaald tot 18%. Na de uitleg van de dodingmethode daalde het aantal voorstanders verder tot 9% en groeide het aantal tegenstanders tot 68%. Fervente viseters hebben minder problemen met het NK Palingroken. De helft van de Nederlanders wil een verbod van de minister. Hieronder waren meer vrouwen dan mannen (64% versus 42%).