Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meerderheid kamer tegen klimaatwet

  •  
27-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mdefensie.jpg
In de tweede kamer gaan weinig handen op elkaar voor de klimaatwet. Alleen Groen Links, de SP en de Partij voor de Dieren hebben zich onomwonden uitgesproken vóór het plan van Milieudefensie. SP kamerlid Paulus Janssen vindt het een goed initiatief en zegt het belangrijk te vinden dat er zo’n groot maatschappelijk draagvlak is voor de wet. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zegt nog wel een stap verder te willen gaan dan de drie procent Co2 reductie per jaar. Ook wil het kamerlid dat de wet voorkomt dat Nederland de vervuiling afkoopt via de emissiehandel of via de opslag van Co2 in oude gasvelden.
Het CDA vindt een nieuwe wet overbodig. Volgens de Christelijke partij zijn de belangrijkste punten al geregeld in de bestaande Europese richtlijnen. De VVD denkt zelfs dat zo’n wet contraproductief werkt. PvdA kamerlid Diederik Samsom vindt dat de klimaatwet er op dit moment nog onvoldoende solide uitziet en vindt dat een gemiste kans van milieudefensie. Ook geeft hij aan dat er in Europa al voldoende is geregeld. D’66 kamerlid Boris van der Ham zegt de klimaatwet een typisch voorbeeld te vinden van symboolpolitiek en voegt het niet veel toe. Het kamerlid is voorstander van een wet met daarin veel scherpere plafonds op het gebied van milieumaatregelen en emissiedoelstellingen.
Ook de ChristenUnie vraagt zich af of het zinvol is om op nationaal niveau tot een klimaatwet te komen terwijl het klimaatprobleem een mondiaal probleem is. Wel is de partij positief over de stimulans die de discussie over de klimaatwet levert voor het maatschappelijke debat hierover.
Milieudefensie startte de landelijke campagne voor een klimaatwet woensdag met een ludieke actie. Op het Plein in Den Haag bouwden honderden vrijwilligers een dijk van zandzakken die de dreiging van klimaatverandering moet symboliseren. Met de actie roepen tal van maatschappelijke organisaties de regering en parlement op om een landelijke klimaatwet in te voeren. Ze vinden de huidige maatregelen van de overheid om klimaatverandering tegen te gaan onvoldoende. In de klimaatwet moet komen vast te staan dat Nederland haar uitstoot van broeikasgassen ieder jaar met minstens drie procent vermindert en daarmee haar klimaatdoelen wél kan halen.
Bron: Vroege Vogels

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor