Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer vogelakkers in landbouwgebied

  •  
22-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwekiekendief_bonteklepper.jpg

© Fotograaf: bonteklepper

De eerste tests met vogelakkers  hebben een positief resultaat opgeleverd. Door in landbouwgebieden meerjarige eiwitgewassen (zoals luzerne op kleigrond en rode klaver op zandgrond) en beheerde braakstroken aan te leggen, komen meer dieren af op gebieden die normaal gesproken als niet biodivers bekend staan. Nieuwe vogelakkers staan nu in de planning.

Meer vogelakkers

Om de biodiversiteit in het agrarische gebied te verhogen, zal er in zuidelijk Flevoland 50 hectare aan vogelakker aangelegd worden. Ook in Groningen (3 hectare) en op Texel (22 hectare) zullen de vogelakkers bodemkwaliteit en biodiversiteit moeten gaan verbeteren.

Akkers vallen op in Europa

Typische ‘akkersoorten’ zoals de veldleeuwerik, velduil en de verschillende kiekendieven profiteren van de vogelakkers. Ze vinden er weer voedsel en maken de gebieden waardevol. Dat laatste is ook staatssecretaris Sharon Dijksma opgevallen, door de slimme kruisbestuiving tussen agrarisch natuurbeheer en Europese vergroeningseisen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.