Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meer verantwoorde vis op nieuwe VISwijzer

  •  
11-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
vis.jpg
Het aanbod van verantwoorde vis zit sterk in de lift. Consumenten kunnen inmiddels voor de meeste vissoorten de goede keuze maken. Dat blijkt uit de zesde editie van de VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De Noordzee is verschenen. Het aantal visproducten met het verantwoorde MSC-keurmerk is gestegen en meer vissers willen die certificering bemachtigen. Opvallende binnenkomer op de VISwijzer: alle Nederlandse mosselen met het MSC-keurmerk.
De VISwijzer geeft consumenten sinds 2004 een helder overzicht van de duurzaamheid van het visaanbod. De lijst geeft aan welke vis niet verantwoord wordt gevangen of gekweekt (rood), bij welke vis nog problemen zijn (oranje) en welke vis een prima keuze is (groen of met MSC-keurmerk). De nieuwe VISwijzer vermeldt voor het eerst ook op welke manier de vis is gevangen. Naast de regio van herkomst is de vangsttechniek namelijk essentieel om de natuur te sparen en overbevissing tegen te gaan. "Vis die op een verantwoorde manier is gevangen of gekweekt, is tegenwoordig voor iedereen goed verkrijgbaar’’, zegt Carel Drijver, hoofd oceanen & kusten bij het WNF. "Er is eigenlijk geen excuus meer om de verantwoorde keuze niet te maken.’’
MSC-keurmerk
WNF en Stichting De Noordzee waarschuwen echter ook dat er nog veel werk is te verzetten. Het is nu zaak dat ook de visserijen uit de oranje en rode kolom verantwoord gaan vissen en het MSC-keurmerk verwerven, zoals de Alaska koolvis van Russische vissers. Dat is een van de grootste visserijen ter wereld, maar zij werken nog niet verantwoord.  ,,Een MSC-certificaat voor die visserijen zou een reuzenstap zijn naar verantwoorde visvangst, maar daarvoor moet nog veel verbeteren’’, aldus Christien Absil, visserijexpert van Stichting De Noordzee.

Bedreigde paling

Supermarkten zijn als grootste visverkopers goed op weg om hun visassortiment te verduurzamen. Ook haalden bijna alle supermarkten dit jaar de ernstig bedreigde paling en andere ernstig overbeviste soorten uit hun schappen. Verder hebben de eerste restaurants een MSC-certificaat ontvangen. Voor de visdetailhandel en de viskraam op de markt is er nog veel werk om het assortiment te verduurzamen.
Goede vis
Viswijzer-app
De VISwijzer is vanaf vandaag verkrijgbaar op papier en te raadplegen op www.goedevis.nl .  Verder is er naast de VISwijzer-app voor de iPhone nu ook een app voor Android-telefoons. Bezoekers kunnen daarop ook restaurants vinden die duurzame vis op het menu hebben.
De VISwijzer beoordeelt gevangen en gekweekte vis op duurzaamheid.  Het onafhankelijke keurmerk MSC (Marine Stewardship Council) dat apart wordt vermeld, richt zich alleen op verantwoord gevangen vis. Binnenkort verschijnt eenzelfde keurmerk voor kweekvis: het ASC (Aquaculture Stewardship Council). De eerste kweekvis met een ASC-certificering komt eind dit aar of begin 2012 op de markt. De voor de Nederlandse markt belangrijke tilapia en pangasius zitten in het traject voor ASC-certificering.
Uit het recente proefschrift ‘Trust and new modes of fisheries governance’ van Birgit de Vos die is gepromoveerd aan de Universiteit van Wageningen blijkt dat het belang van de VISwijzer voor verduurzaming van de visserijsector groot is. Zij concludeert dat constructieve samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zoals WNF en Stichting De Noordzee, een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzame visserij. Voorheen bepaalden de overheid en de industrie de duurzaamheidsstandaarden in de visserij, tegenwoordig zijn dat maatschappelijke organisaties.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor