Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Meer uitlaatgassen op Noordzee'

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zee_32.jpg
De milieubelasting op de Noordzee door uitlaatgassen van schepen neemt toe. Als geen wettelijke maatregelen worden genomen, zal de uitstoot van stikstofoxiden tot 2030 met 25 procent toenemen. Dit staat in een studie die het Duitse Instituut voor Kustonderzoek woensdag heeft gepubliceerd.
De wetenschappers schatten dat de hoeveelheid goederen die met schepen over de Noordzee wordt vervoerd, jaarlijks met 2 à 3 procent toeneemt. De luchtvervuiling door schepen raakt niet alleen de kustregio's, maar is tot 500 kilometer landinwaarts meetbaar.
De Nederlandse verladersorganisatie EVO onderkent het probleem. De organisatie pleit daarom voor de invoering van strengere emissienormen voor stikstofoxiden op de Noordzee. EVO roept de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu dan ook op om net als de collega’s uit Canada, Denemarken, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten vast te houden aan de invoering van een zogeheten stikstofzone op de Noordzee per 2016. Rusland wil de invoering uitstellen tot 2021. In die zone moeten de emissies van stikstofoxides worden teruggedrongen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.